Tribunalul Bucureşti redeschide un dosar de abuz în serviciu pe numele lui Adriean Videanu
Tribunalul Bucureşti a dispus ca procurorii de la Parchetul General să redeschidă un dosar pe numele fostului primar al Capitalei Adriean Videanu, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.
Dosarul a fost constituit în septembrie 2014, în urma unei plângeri depuse împotriva lui Videanu de firma SC Ruxandra Trading SRL, fiind apoi clasat de procurori în aprilie 2016. Firma a făcut plângere la Tribunalul Bucureşti, judecătorii au admis-o şi au decis redeschiderea urmăririi penale pe numele fostului primar general.
'În baza art.341 alin.6 lit.b C.pr.pen, admite plângerea formulată de petenta SC Ruxandra Trading SRL împotriva soluţiei de clasare dispusă prin ordonanţa nr.586/P/2009 din 07.04.2016 emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică (menţinută prin ordonanţa nr. 83/II/-2/2016 din data de 14.07.2016 a procurorului şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie). Desfiinţează soluţia de clasare dispusă prin ordonanţa nr.586/P/2009 din 07.04.2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi dispune trimiterea cauzei procurorului în vederea completării urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, prev.de art.297 Cp rap. la art.309 Cp cu aplic. art.5 alin.1 Cp faţă de suspectul Videanu Adriean', se arată în hotărârea tribunalului.
În anul 2007, reprezentanţii SC Ruxandra Trading SRL au depus o plângere penală împotriva a trei angajaţi de atunci ai Primăriei Bucureşti, respectiv arhitectul-şef, Adrian Bold, şeful Direcţiei Juridice, Adrian Iordache, şi şeful Direcţiei Inspecţie, Viorel Uleia, plângerea extinzându-se şi la Adriean Videanu.
SC Ruxandra Trading SRL susţinea faptul că, în anul 1996, a închiriat de la municipalitate un teren de 9.550 de metri pătraţi, pentru care a obţinut şi o autorizaţie provizorie în vederea construirii unui complex comercial.
Compania a acţionat apoi în judecată Primăria iar Curtea de Apel Bucureşti l-a obligat în anul 2000 pe primarul general să elibereze o autorizaţie de construcţie definitivă şi să concesioneze terenul respectiv.
Firma mai susţinea că Videanu a refuzat să pună în aplicare decizia instanţei, municipalitatea a dispus demolarea unei clădiri ridicate de SC Ruxandra Trading SRL iar terenul a fost dat în folosinţă Ambasadei Franţei, pentru construirea Liceului Francez.
Ruxandra Trading SRL făcut plângere penală împotriva lui Videanu, reclamând faptul că a fost prejudiciată cu suma de 3,7 milioane de euro.