Trustul Pro – noul campion al manipulărilor
Nu mică mi-a fost mirarea în acest context când, navigând printre articolele pe care Ziarul Financiar le propunea în ediția de luni, am dat peste următorul titlu: ”Au început explorările de gaze de şist şi nu ştie nimeni? Serie de 9 cutremure în zona Galaţi, la adâncime de 5 kilometri”.
Sunt de ani de zile un cititor fidel al Ziarului Financiar, publicație care mi-a furnizat de-a lungul timpului o mulțime de analize sau opinii informate și bine argumentate cu privire la ceea ce se întâmplă din punct de vedere economic în România.
Nu mică mi-a fost mirarea în acest context când, navigând printre articolele pe care Ziarul Financiar le propunea în ediția de luni, am dat peste următorul titlu: ”Au început explorările de gaze de şist şi nu ştie nimeni? Serie de 9 cutremure în zona Galaţi, la adâncime de 5 kilometri”.
Am deschis imediat pagina pe care era publicat articolul în integralitatea lui, sperând să găsesc, așa cum este obiceiul Ziarului Financiar, o analiză serioasă care să explice titlul. Din nefericire însă, în ciuda așteptărilor mele, articolul nu cuprindea nici măcar un singur argument serios care să arate o legătură de cauzalitate între cutremurele înregistrate în zona Galațiului și demararea operațiunilor de explorare a gazelor de șist.
În schimb, se făcea referire lapidar la opinia unor ”specialiști” anonimi, care ar fi analizat o asemenea posibilitate și se invoca, drept o certitudine faptul că ”exploatările de gaze de şist presupun fracturarea hidraulică, de pe urmă căreia apar astfel de cutremure de mică intensitate, la adâncime de 5-10 kilometri”.
Grosolănia manipulării este evidentă pentru oricine știe cât de cât care este diferența dintre explorarea și exploatarea gazelor de șist. Exploatarea gazelor de șist presupune într-adevăr utilizarea unei tehnologii despre care unii specialiști (și nu toți, așa cum se insinuează în articol) consideră că ar putea genera cutremure de mică intensitate.
Numai că, în România, nu suntem nici pe departe în etapa de exploatare, ci de EXPLORARE. Iar în această etapă nu se utilizează fracturarea hidraulică, ci tehnologii absolut similare cu activitățile de explorare curentă a oricăror zăcăminte geologice. Or, cum până acum nicio astfel de explorare, indiferent că vorbim despre hidrocarburi sau despre metale, nu a provocat vreun seism, nu există niciun motiv rațional pentru a da vina pentru cutremurele de la Galați pe analizele de sol și subsol pe care geologii le desfășoară la ora actuală pentru a determina rezervele de gaze de șist de care dispune România.
Acestea fiind spuse, m-am văzut în situația de a concluziona că articolul în discuție și-ar fi găsit mai degrabă locul într-un tabloid, decât într-o publicație serioasă, precum credeam că este Ziarul Financiar. Publicația se alătură astfel unui șir tot mai lung de instituții ale media românești, care lasă la o parte orice deontologie profesională pentru a cânta cu voci stridente împotriva gazelor de șist, în loc să ajute publicul să își formeze o opinie informată asupra subiectului. Iar debutul rușinos pe care Ziarul Financiar și-l face în corul dirijat de la Moscova împotriva intereselor României, este cu atât mai trist cu cât vorbim despre o publicație-fanion pentru presa economică de la noi.
Ştirile orei
ei n-au dreptul de a avea opinii,doar voi...