Tu ce fel de TOCĂTOR foloseşti, din lem sau din plastic? Iată care opţiune este mai SĂNĂTOASĂ
De mici ne-am obisnuit cu tocatoarele clasice din lemn, iar atunci cand am cunoscut si tocatoarele din plastic am fost atrasi de ele, mai ales de faptul ca sunt atat de usoare. Totusi, care optiune este mai sanatoasa?
Fara cutite cu zimti
Exista tocatoare si din alte materiale precum sticla, marmura, bambus, cauciuc sau otel. Desi se curata mai usor cele din sticla sau marmura, acestea pot duce in timp la deteriorarea cutitelor, mai ales ale celor zimtate. Insa e bine de stiut ca nu este recomandata folosirea cutitelor cu zimti pe tocator, indiferent din ce este el facut. Un astfel de cutit provoaca pagube, strica orice tocator, mai ales pe cele din lemn, plastic, bambus sau cauciuc. In zgarieturile si crestaturile lasate de el resturile minuscule sau microscopice pot dezvolta bacterii daca tocatorul nu este bine spalat. Tocmai de aceea e indicata utilizarea unui cutit drept, neted, fara zimti.
Carnea si tocatorul de lemn
Am auzit de atatea ori ca nu ar fi bine sa tai carnea pe un tocator de lemn, incat chiar asimilezi informatia si incepi sa crezi ca e asa fara sa te documentezi in plus. Este vorba, insa, de un mit. Evident ca daca tai carne pe ceva care nu este spalat corespunzator si pe care nu il cureti bine dupa aceea exista riscul aparitiei unor boli. Insa un tocator de lemn spalat serios nu are interdictie la carne si nimic altceva.
Igiena tocatorului
Orice tocator trebuie spalat obligatoriu cu detergent de vase, cu apa cat mai calda posibil, sa lasi apa de la robinet sa curga pe el si sa nu il tii scufundat in apa care se strange in chiuveta. Apoi nu trebuie lasat sa se usuce in voie. E necesar sa fie uscat cu ajutorul unor prosoape de hartie, mai ales tocatoarele din lemn. Specialistii spun ca daca lasi tocatorul de lemn sa se usuce singur atunci exista sanse mai mari sa se dezvolte bacterii. Acest procedeu de curatare trebuie respectat pentru orice tip de tocator, din orice material. De asemenea, tocatorul de lemn, dupa ce a fost spalat, poate fi frecat usor cu niste sare grunjoasa si lasat 2-3 minute cu ea sa actioneze. Apoi se clateste si se spala bine. Va ajuta la inlaturarea mirosurilor neplacute si a bacteriilor. Tocatorul din lemn sau bambus nu este indicat a fi bagat in masina de spalat vase, ca sa nu fie udat pentru o perioada lunga la temperaturi foarte inalte. El nu trebuie sa stea in apa mult timp pentru ca se deterioreaza mai repede.
Culorile tocatoarelor
Asa cum exista coduri de culori pentru diverse situatii, iata ca si in bucatarie se pot aplica astfel de coduri cu succes. Vezi mai jos ce culori de tocatoare e recomandat sa folosesti pentru diferite tipuri de alimente.
- Carne rosie cruda (vita, porc, miel): tocator rosu
- Carne alba cruda (curcan, pui, gaina): tocator galben
- Legume si fructe: tocator verde
- Alimente gatite: tocator bleu sau albastru
- Branzeturi, cascaval: tocator alb
- Peste: tocator bej
- Alte alimente: tocator alb
Intr-adevar, cel mai probabil aceste tipuri de coduri pentru culori si tocatoare sunt utilizate in special in restaurante si locatii unde se gateste profesionist si mult cantitativ. Dar macar ne putem insipra.
Cateva recomandari
Poti alege ce tip de tocator doresti, din orice material, atat timp cat il mentii curat. Asta este optiunea sanatoasa: curatenia. Pentru legumele sau alimentele cu un miros specific e bine sa ai un tocator de plastic mai mic, pe care sa il folosesti separat - pentru ceapa, usturoi, etc. Avand in vedere ca tocatoarele din plastic se pateaza repede, s-ar putea sa iti surada mai mult ideea de a taia carne, ceapa rosie, sfecla si alte legume colorate pe un tocator de lemn. In plus, cercetatorii au ajuns la concluzia ca lemnul are un sistem propriu de protectie impotriva bacteriilor, ceea ce nu se intampla in cazul plasticului.
Sfat: 2 tocatoare
Cel mai bun sfat momentan este sa ai in casa 2 tocatoare, din lemn si plastic sau din ce vrei tu, pe care sa le mentii curate. Pe unul sa toci intotdeauna numai carne, de preferat cu acelasi cutit mereu, iar pe celalalt sa il utilizezi pentru a toca legume, fructe sau orice altceva doresti. Daca gasesti sa iti cumperi unul intr-o culoare si celalalt de alta culoare, cu atat mai bine. O sa le poti diferentia, mai ales daca sunt fabricate din acelasi tip de material. Poti sa iei chiar doua marimi si forme diferite. De exemplu, poti avea un tocator mare pentru carne si unul mediu pentru celelalte alimente.
Cutitul si carnea
Nu uita de recomandarea de a spala foarte bine orice cutit cu care ai taiat carne cruda, inainte de a-l folosi la altceva. Se spala cu detergent de vase, nu doar cu apa, atat lama cutitului, pe toate muchiile, cat si manerul. Nu este bine sa mai utilizezi un cutit murdar de carne cruda pana ce nu il speli foarte bine.
Atentie: orice tocator uzat se inlocuieste periodic pentru a nu pune in pericol sanatatea ta si a familiei tale!