Tu știi? De ce Luna pare mai mare în anumite momente
Probabil ca ati observat ca atunci cand Luna este la linia orizontului, dimensiunile ei sunt schimbate, fiind mai mare. Dar chiar este Luna mai mare? De ce ar fi? Dar daca nu este, de ce apare astfel? Misterul dainuie de mii de ani. Aflati mai multe in acest articol.
Faptul ca Luna pare mai mare la linia orizontului decat atunci cand este privita altundeva pe bolta cereasca reprezinta una dintre enigmele cele mai vechi inca nerezolvate de stiinta. Unii cercetatori au crezut ca de vina este fenomenul de refractie ce ar avea loc atunci cand Luna ar fi situata la linia orizontului.
CITEȘTE ȘI: INEDIT! Detaliul observat pentru PRIMA DATĂ pe suprafaţa Lunii. Ce au descoperit cercetătorii?
In realitatea nu este vorba despre asa ceva, iar modul cel mai simplu de arata acest lucru este privirea Lunii la orizont printr-un carton gaurit; vom vedea atunci cum, ca prin minune, Luna isi recapata dimensiunea cu care suntem obisnuiti. Explicatia cea mai plauzibila este de natura psihologica, mai exact ar fi vorba de mecanismul creierului ce produce perceptia pentru obiectele care isi schimba distanta. Dupa cum afirma psihologul american Maurice Hershenson, iluzia ca Luna este mai mare la orizont deriva din functionarea acestui mecanism in conditii speciale.
CITEȘTE ȘI: Un ASTEROID s-a prăbuşit pe Lună. Fenomenul a fost înregistrat
In conditii normale, creierul regleaza in mod automat perceptia unui corp care se departeaza ori apropie de noi. Pentru aceasta, creierul se raporteaza la obiectele din jur; daca priviti intr-o oglinda un obiect, fara sa aveti nici un alt obiect cunoscut la care sa va raportati, este imposibil sa detectati dimensiunea acelui obiect, pentru ca nu-i cunoasteti departarea de dumneavoastra.
CITEȘTE ȘI: Adevăruri INCREDIBILE: Vor fi mai mult de 24 de ore într-o zi
Sursă: cultural.bzi.ro