Tulcea: Iniţiativă legislativă pentru atragerea medicilor în localităţile izolate din Deltă şi Munţii Apuseni
Deputatul PSD, Lucian Simion, va depune în sesiunea parlamentară următoare o propunere de modificare a legislaţiei privind salarizarea personalului medical din localităţile izolate, astfel încât lefurile acestei categorii să nu depindă doar de numărul pacienţilor.
Propunerea de act normativ a fost fundamentată alături de reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică şi va avea în vedere atât comunităţile izolate din Delta Dunării, cât şi satele din Munţii Apuseni.
"Considerăm că este cazul să introducem în legislaţie, pe lângă noţiunea de activitate de asistenţă comunitară şi pe cea de medic comunitar, noţiune asimilată cu cea a medicului de familie. Astfel, un medic care va prefera să-şi desfăşoare activitatea în Deltă va avea posibilitatea să presteze fie pe bază de capitaţie, dacă poate să facă acest lucru, ştiut fiind faptul că în unele localităţi este imposibil din cauza numărului mic al populaţiei, fie să treacă pe contract cu salarii asimilate medicilor din spitale", a declarat, joi, în timpul unei conferinţe de presă, deputatul PSD.
Simion a mai spus că salariile medicilor comunitari din localităţile izolate din Delta Dunării şi Munţii Apuseni ar urma să fie plătite de Ministerului Sănătăţii prin Direcţiile de Sănătate Publică.
"Voi depune la Senat această iniţiativă legislativă la începutul sesiunii ordinare a Parlamentului, iar după ce va primi avizul Guvernului va intra în dezbaterea camerelor", a menţionat parlamentarul tulcean.
În timpul conferinţei de presă, deputatul PSD a prezentat bilanţul activităţii desfăşurate anul trecut şi proiectele prioritare pentru anul acesta.
De cel puţin 10 ani, autorităţile tulcene reclamă deficitul de medici specialişti din judeţ, iar pentru atragerea acestora în Tulcea CJAS a propus ministerului de resort dublarea sporului de izolare acordat medicilor din Delta Dunării. Acest bonus financiar se acordă începând din anul 2015, în perioada anterioară medicii specialişti din Rezervaţie primind un spor de 100%. În ciuda acestui spor, gradul de acoperire cu servicii medicale a localităţilor izolate din Deltă nu a crescut.