Ţuţuianu cere 75 de milioane de euro pentru Institutul Cantacuzino
Institutul Cantacuzino va avea nevoie, în următorii trei ani, de 75 de milioane de euro, urmând să producă vaccinuri în doi ani, potrivit ministrului Apărării, Adrian Ţuţuianu, care a apreciat faptul că suma nu este una "care să nu poata fi asigurată de un Guvern care e responsabil", în condiţiile în care vorbim de "o chestiune de securitate naţională".
Potrivit ministrului Apărării, cele 25 de milioane de euro, pe an, ar urma să vină de la "bugetul statului cu titlul de subvenţie".
"Există şi o componentă de venituri proprii. Am făcut o primă discuţie informală cu ministrul Cercetării, la sfârşitul săptămânii, să vedem dacă putem să legăm pe componenta de cercetare anumite lucruri. Cele 25 de milioane de euro le voi cere suplimentar faţă de bugetul alocat de 2 la sută din PIB (....) E o problemă de interes naţional. 25 de milioane de euro pe an nu este o sumă care să nu poata fi asigurată de un Guvern care e responsabil (...) Este o chestiune de securitate naţională", a declarat Adrian Ţuţuianu, la finele şedinţei Comisiei SRI, pe care o conduce.
Ţuţuianu a precizat că a constituit un grup de lucru la nivelul MApN, care urmează să facă o evaluare a Institutului.
"Am cerut să se stabilească în ce condiţii putem produce vaccinuri şi putem desfăşura alte activităţi de natură ştiinţifică în cadrul Institutului şi care ar fi o alocare minimă necesară (...) Au termen de la mine 10 zile să îmi prezinte proiectul de act normativ", a spus Ţuţuianu.
Totodată, Ţuţuianu a precizat că în doi ani de zile ar urma să fie reluată producţia de vaccinuri la Cantacuzino.
"Zece zile au termen să facă această analiză şi să propună un proiect de OUG dintr-o evaluare prealabilă (...) 25 milioane de euro în primii trei ani de funcţionare, cu concluzia făcută de specialiştii mei militari că am putea să producem vaccinuri în doi ani de zile. Avem nevoie de bani pentru dotări de liniile de producţie şi pentru pregătirea acestei producţii", a mai spus Ţuţuianu.
Întrebat de ce a fost necesară trecerea Institutului la Ministerul Apărării Naţionale, Ţuţuianu a răspuns: "El a fost trecut pe la mai multe ministere, nu a reuşit nimeni să îl pună în funcţiune. Există, acolo, cred că ştiţi şi o anumită dezordine şi conflicte care nu au putut fi temperate în niciun fel şi atunci domnul prim-ministru mi-a zis că MApN, ca structura cu reguli mai bine definite, poate să asigure revitalizarea acestui Institut".
La rândul său, premierul Mihai Tudose afima, în urmă cu o zi, că "revitalizarea şi dezvoltarea activităţii" Institutului Cantacuzino reprezintă "un obiectiv asumat al Guvernului" şi că "personal" va urmări acest proces.
"Institutul Cantacuzino trebuie să redevină funcţional, iar pentru a ne asigura că acest lucru se va întâmpla, am decis ca acesta să fie preluat de către Ministerul Apărării Naţionale şi transformat în unitate militară cu conducere militară. Am sentimentul şi speranţa că o mână forte, alături de un proiect bine stabilit, vor îndeplini această misiune de importanţă naţională, iar eu personal voi urmări îndeaproape întregul proces. Institutul reprezintă un brand românesc, cu o istorie de aproape un secol şi cu multe performanţe atinse, motive pentru care trebuie să ducem mai departe această moştenire", a scris Tudose pe contul său de Facebook.