Țuțuianu (PSD): Președintele Iohannis și Guvernul Cioloș, responsabili că acuzații de abuz în serviciu scapă în instanță
Președintele Klaus Iohannis și Guvernul Cioloș sunt responsabili de faptul că oamenii care au săvârșit infracțiuni, unele grave, de abuz în serviciu, scapă de pedeapsă, a declarat joi, într-o conferință de presă, președintele PSD Dâmbovița, senatorul Adrian Țuțuianu.
''În mai multe instanțe, a început la Alba Iulia, a continuat la Craiova, se continuă la toate instanțele din România, se constată ce? Că infracțiunea de abuz în serviciu a fost dezincriminată și că nu mai poate fi tras nimeni la răspundere penală. Noi am avertizat asupra acestui risc, din păcate președintele, Parchetul General, DNA, piața ne-au spus că noi nu știm. Sunt doi mari responsabili de faptul că oamenii care au săvârșit infracțiuni, unele grave, de abuz în serviciu scapă de pedeapsă: Guvernul Cioloș care nu a pus de acord legislația penală cu deciziile Curții Constituționale, avea obligația să o facă în 45 de zile, și, în al doilea rând, președintele Iohannis, care a condamnat public intenția guvernului de a rezolva această problemă lăsată moștenire de Guvernul Cioloș'', a spus Țuțuianu.
Acesta a spus că deciziile Curții Constituționale arată că Guvernul Grindeanu nu a greșit când a emis OUG 13.
În context, Țuțuianu acuză pe președintele Iohannis, dar și partidele de opoziție că au contribuit la manipularea manifestanților.
''Deciziile Curții Constituționale ne arată că Guvernul României a avut dreptate când a emis Ordonanța 13. A retras-o din considerente de natură politică, am dorit să calmăm lucrurile în societatea românească. Putem însă constata că există o manipulare majoră, la care au contribuit din plin președintele României și partidele politice din opoziție, în special USR, care a fost promotorul principal al manifestațiilor. Am adoptat Ordonanța 14 din același motiv și vom muta dezbaterea pe subiectele care țin de Codul Penal și Codul de Procedură Penală în Parlament, cu participarea unor experți de la Comisia Europeană, de la Comisia de la Veneția, din structurile care se ocupă de aplicarea legii: Parchet General, DNA, CSM, uniunile judecătorilor și magistraților în general, dar vom invita și pe alții, de exemplu avocații, care au și ei un rol în aplicarea legii'', a afirmat senatorul Adrian Țuțuianu.
El a subliniat că multe articole din codurile penale sunt declarate neconstituționale.
''Ieri am putut să constatăm cu toții că încă vreo patru articole din Codul Penal au fost declarate neconstituționale. În acest context, declarațiile domnului Predoiu legate de subiectul Cod Penal și Cod de Procedură Penală sunt aberante. Domnul Predoiu a fost ministru și împreună cu alții care au contribuit la redactarea acestor coduri a încasat bani mulți, dacă îmi aduc aminte bine cifra cred că e peste un milion de euro. Sunt 40 de articole declarate neconstituționale, cei care sunt oameni ai dreptului spun că peste 100 ar fi neconstituționale. Practic, codul penal românesc este pus, la momentul acesta, sub semnul întrebării de deciziile Curții Constituționale'', a mai precizat Adrian Țuțuianu.