Ucraina, victima celui mai mare atac cibernetic din istorie; companii ruse, de asemenea atacate
Mai multe bănci și companii ucrainene, precum și principalul aeroport și sistemul informatic al guvernului de la Kiev au fost marți țintele unui atac cibernetic masiv, care a provocat perturbări ale activității și care a fost descris de un oficial ca fiind cel mai mare din istoria țării, relatează AFP și Reuters.
Vicepremierul ucrainean Pavlo Rozenko a anunțat marți că rețeaua de calculatoare a guvernului de la Kiev s-a prăbușit din cauza unui atac informatic.
Compania care administrează principalul aeroport al capitalei ucrainene a transmis de asemenea că acesta a fost victima unui 'atac de tip spam' care ar putea cauza întârzieri ale zborurilor.
Totodată, Banca Centrală a Ucrainei a anunțat într-un comunicat că mai multe bănci și companii ucrainene au fost ținte ale unui atac cibernetic care a produs disfuncționalități.
Din cauza acestui atac, pasagerii metroului din Kiev nu au mai putut plăti călătorii cu cardul bancar, iar băncile au fost nevoite să își suspende unele servicii pentru clienți.
Compania Nova Poșta a precizat că atacul a folosit virusul Petya.A, un 'ransomware' (un virus prin care se solicită o recompensă).
Nici Banca Centrală și nici companiile vizate nu au putut indica originea atacului.
Un consilier al ministrului ucrainean de interne a spus că atacul informatic de marți este cel mai mare din istoria Ucrainei și că a fost folosită o versiune modificată a virusului 'WannaCry', care a atacat în luna mai zeci de mii de companii și organizații din întreaga lume.
Kievul a mai acuzat în trecut persoane sau grupuri apropiate de guvernul rus că s-ar afla la originea a diverse atacuri cibernetice care au vizat site-uri oficiale ucrainene.
Tot marți, gigantul rus petrolier Rosneft a anunțat de asemenea că a fost victima unui 'puternic atac informatic' care a vizat serverele sale. Și producătorul de oțel rus Evraz a transmis că sistemele sale informatice au fost atacate cibernetic.
Însă nu a fost stabilită oficial nicio legătură între cele atacurile cibernetice de marți din cele două țări.
Totuși, o firmă securitate cibernetică din Moscova, Group-IB, a spus că pare să fie un atac simultan coordonat care a avut drept ținte Rusia și Ucraina.