UE acuză 13 bănci că au restrâns concurenţa pe piaţa CDS-urilor
Comisia Europeană a acuzat luni un număr de 13 bănci de investiţii că s-au înţeles pentru a reduce concurenţa pe piaţa instrumentelor derivate de credit (CDS), transmite AFP.
Băncile vizate sunt: Bank of America Merrill Lynch, Barclays, Bear Stearns, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, UBS, precum şi principalul furnizor de informaţii financiare cu privire la piaţa CDS, firma Markit, şi Asociaţia Internaţională pentru Schimburi şi Derivate (ISDA).
Potrivit rezultatelor preliminare, aceste bănci s-au înţeles între ele 'pentru a împiedica intrarea burselor pe piaţa CDS-urilor între 2006 şi 2009 de teamă că veniturile lor ar fi fost diminuate dacă ar fi acţionat în calitate de intermediari', a informat Comisia Europeană într-un comunicat.
'Ar fi inacceptabil dacă băncile, în mod colectiv, au blocat bursele pentru a-şi proteja veniturile de tranzacţionarea liberă a derivativelor de credit', a declarat Comisarul european pentru Competiţie, Joaquin Almunia.
Comisia Europeană a deschis o anchetă în acest dosar în luna aprilie, după ce a fost alertată de operatorii bursieri Deutsche Borse şi Chicago Mercantile Exchange, care au dorit să intre pe piaţa CDS-urilor între 2006 şi 2009. La final însă cei doi operatori bursieri nu au putut obţine datele necesare pentru a putea schimba CDS-uri de la firma Markit şi de la ISDA, care, potrivit anchetatorilor, ar fi acţionat astfel la cererea mai multor bănci de investiţii.
'Dacă aceste fapte se vor confirma, ar constitui o violare majoră a regulilor privind concurenţa', a subliniat Almunia.
CDS-ul ('credit default swap') permite asigurarea faţă de riscul intrării în incapacitate de plată. Unii investitori au folosit astfel de contracte pentru speculaţii financiare pe posibilitatea ca unele ţări să intre în incapacitate de plată.