UE, îngrijorată de daunele colaterale provocate de disputa comercială dintre SUA şi China
Europa este îngrijorată de daunele colaterale cu care s-ar putea confrunta în urma escaladării disputei comerciale dintre SUA şi China, a afirmat miercuri comisarul pentru agricultura şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, prezent la o expoziţie pe teme agricole la Shanghai, transmite Reuters.
Phil Hogan şi-a exprimat aceste temeri la întâlnirea pe care a avut-o săptămâna aceasta cu subsecretarul american de stat pentru agricultură, Ted McKinney, la Shanghai, pe fondul negocierilor care se desfăşoară între primele două economii mondiale pentru a ajunge la un acord comercial.
Oficiali guvernamentali americani de rang înalt urmează să se întâlnească la Washington cu vicepremierul chinez Liu He pentru a discuta diversele probleme comerciale, de la protejarea drepturilor de proprietate intelectuală la bunurile agricole şi supracapacităţile de oţel.
Autorităţile europene şi cele din SUA sunt îngrijorate că propusele reglementări de siguranţă alimentară, care solicită certificate sanitare pentru toate importurile alimentare, chiar dacă sunt produse cu risc scăzut, vor afecta semnificativ comerţul de miliarde de dolari cu China.
Reglementările ar fi trebuit să intre în vigoare în octombrie 2017, dar autorităţile de la Beijing au fost de acord cu o amânare de doi ani, pentru ca firmele să aibă mai mult timp la dispoziţie în vederea implementării noilor reguli.
Printre oficialii cu care s-a întâlnit comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală sunt Han Changfu, ministrul Agriculturii, şi vicepremierul Hu Chunhua.
În cadrul întrevederilor, Phil Hogan a cerut Beijingului să continue să acorde acces exporturilor de carne de vită din UE.
Solicitarea sa vine în contextul în care Irlanda va deveni prima ţară din Uniunea Europeană care va obţine acces la piaţa cărnii de vită din China, care înregistrează cea mai rapidă creştere din lume, după ce în 16 aprilie ministrul Agriculturii de la Dublin a anunţat că Beijingul a aprobat importurile de la trei procesatori irlandezi.
Alţi cinci procesatori de carne din Irlanda aşteaptă aprobarea autorităţilor de la Beijing, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului Agriculturii de la Dublin.
Beijingul a introdus un embargo la importurile de carne de vită din UE şi SUA, din cauza epidemiei provocate de boala vacii nebune (encefalopatie spongiformă bovină, ESB) în anii '90, dar temerile privind această boală s-au atenuat în urma inspecţiilor mai cuprinzătoare ale importurilor.
După mulţi ani în care s-a făcut lobby, embargoul chinez a fost ridicat anul trecut pentru importurile de carne din Irlanda, SUA şi Africa de Sud. China a început încă din 2014 inspectarea facilităţilor din Irlanda, unde se procesează carnea pentru export.
China, cea mai populată ţară din lume, este al doilea mare importator global de carne. Consumul de carne este în creştere în statul chinez, ca urmare a majorării veniturilor şi a schimbării obiceiurilor alimentare.