ULTIMELE momente ale zborului GERMANWINGS prăbuşit în Alpii francezi
O sută cincizeci de oameni au pierit în accidentul aviatic din Alpii francezi. Un zbor de rutină, cu una dintre cele mai sigure aeronave din lume, s-a transformat într-o tragedie.
Ce s-a întâmplat la bord când aparatul de zbor s-a prăbuşit de la 12.000 de metri se va afla doar după ce vor fi analizate cutiile negre ale aeronavei. Până atunci, avem doar cifre seci.
Airbus A320-200, apartinand Germanwings, via Lufthansa, a decolat din Barcelona la ora 11:01, ora României. Aeronava a plecat din Spania cu o întârziere de aproape jumătate de oră faţă de cea programată.
Aparatul de zbor mergea spre Dusseldorf, în Germania. La bordul aeronavei se aflau 150 de pasageri: 45 de spanioli, 67 de germani, dintre care 16 elevi, și doi profesori care îi însoţeau, dar şi cetățeni turci, japonezi, columbieni, australieni, argentinieni, olandezi și belgieni, inclusiv doi bebeluşi însoţiți de părinţii cu care plecaseră în vacanţă.
La ora 11.45, ora României aeronava ajunge în zona Alpilor francezi. Avionul începe să piardă brusc din altitudine deasupra orasului Toulon, în apropiere de Marsilia. În numai opt minute, cade în gol aproape 10.000 de metri.
Potrivit jurnalistului specializat in aviatie John Walton, care citeaza surse din cadrul controlorilor de trafic, ultimele cuvinte ar fi fost "Emergency, emergency" - "Urgenta, urgenta", in locul clasicului "Mayday".
Informatia insa a fost infirmata de oficialii francezi, care spun ca pierderea contactului radio cu avionul a fost cea care i-a alarmat pe controlorii de trafic.
La ora 11:53, ora României, aparatul dispare de pe radare. Este momentul în care turnul de control declară situaţie de urgenţă după ce pierde contactul radio cu aeronava.
Avionul se prăbuşeşte între Digne-les-Bains și Barcelonnette. Imediat, autorităţile franceze intră în alertă şi trimit 450 de membri ai echipajelor de salvare. Din păcate, niciunul dintre cei aflaţi la bord nu a supravieţuit.
Aeronava s-a prăbuşit în masivul Estrop, la o altitudine de aproape 2.000 de metri, într-o zonă înzăpezită. Aparatul de zbor avea o vechime de 24 de ani şi, spun oficialii francezi, fusese verificat amănunţit cu doar o zi înainte.
Este prima tragedie de acest fel petrecută în Franţa în ultimii 15 ani şi cea mai gravă din ultimii 40.