Un 8 martie pentru demnitatea femeii
Anul acesta de 8 martie lucrurile au stat diferit. Mesajele lansate de o parte a politicienilor au făcut referire la drepturile femeilor, iar cel mai important aspect a fost lansarea ȋn dezbatere publică a „Pactului pentru demnitatea femeii”.
Ȋn fiecare an, 8 martie era ziua ȋn care politicienii ȋși aduceau aminte că România este compusă și din femei. Era o revărsare, frumoasă de altfel, de flori, mărțișoare și urări, ȋnsă nimic important despre lucrurile care dor cu adevărat: violența domestică, discriminarea femeilor ȋn societate, lipsa unor servicii medicale adecvate pentru mame și multe altele.
Ȋnsă anul acesta de 8 martie lucrurile au stat cu totul diferit. Mesajele lansate de o parte a politicienilor au făcut referire la drepturile femeilor, iar cel mai important aspect a fost lansarea ȋn dezbatere publică a „Pactului pentru demnitatea femeii”. Președinta Organizației Femeilor Social Democrate (OFSD) Rovana Plumb a propus clasei politice să-și asume o serie de obiective, care să fie ȋndeplinite până ȋn 2020.
„Suntem 10 milioane de românce ȋn toată țara, 200.000 ȋn PSD – ȋmpreună să schimbăm statutul femeii ȋn bine. Sunt astăzi (n.n. sâmbătă, 7 martie) ȋn fața dvs, pentru că am nevoie de sprijinul fiecăreia, fiecăruia – pentru a lansa ȋn dezbatere `Pactul pentru demnitatea femeii`. Nu este doar un document, ci reprezintă o serie de propuneri concrete, pe care dorim să-l dezbatem cu dvs. Vă rog să-l citiți și să veniți cu propuneri – pentru a recâștiga demnitatea femeii”, a declarat Rovana Plumb.
Pactul propune 8 ținte care să fie ȋndeplinite până ȋn 2020, ȋnsă numărul obiectivelor poate crește ȋn funcție de implicarea celorlalte forțe politice și, de ce nu, a societății civile. Astfel, ȋn viziunea președintei OFSD, Rovana Plumb, demnitatea femeii poate fi atinsă prin: un tratament corect pe piaţa muncii, sprijin pentru viitoare mame, eliminarea diferenţelor salariale, combaterea violenței domesti, o pensie decentă, reconcilierea vieții de familie cu cea profesională, o corectă reprezentare ȋn funcțiile de conducere.
Nu doresc să intru în analiza celor 8 obiective, ȋnsă sper ca ȋntreaga clasă politică să trateze cu seriozitate acest document, astfel ȋncât ȋn 2020 să vorbim despre un nou stadiu al drepturilor femeii. Oricum, de apreciat este faptul că de 8 martie politiceinii nu s-au mai ȋntrecut doar ȋn urări și s-au orientat către probleme cu adevărat importante ce privesc româncele. Documentul poate fi accesat AICI.