Un an de mandat in Parlamentul European - Bilantul europarlamentarilor social-democrati
Drepturile romanilor care muncesc in afara tarii, sprijin sporit pentru agricultori, mai multi bani pentru programele destinate tinerilor sau pentru infrastructura, fonduri pentru accesul la sanatate - sunt cateva dintre temele de care s-au ocupat in primul an de mandat eurodeputatii PSD, potrivit propriului raport de activitate, prezentat public de catre acestia. Delegatia social-democratilor este, de altfel, singura care a transmis un astfel de raport.
Trimisii PSD la Bruxelles s-au implicat si in problemele fierbinti ale acestei perioade in plan european, cum ar fi reactia Uniunii Europene in urma anexarii Crimeii de catre Rusia, politici ale Uniunii Europene in domeniul sanatatii si alimentatiei, securitatii cibernetice sau acordurilor comerciale ale Uniunii, se mai arata in raport.
Astfel, cu 1105 interventii in plen, 388 interpelari catre Comisia Europeana, 78 de rapoarte, au semnat 533 de motiuni si au depus 1663 amendamente, delegatia europarlamentarilor romani din Grupul S&D este cea mai activa delegatie a Romaniei in PE, potrivit raportului comun de activitate, dupa primul an de mandat in cadrul legislaturii 2014-2020.
De asemenea, cei 16 eurodeputati romani din Grupul S&D au organizat si o serie de activitati speciale, derulate fie in cadrul Parlamentului European, fie in Romania, precum facilitarea vizitei la Bruxelles a 51 de grupuri de vizitatori din Romania si organizarea a peste 100 de evenimente.
Analiza, realizata pentru perioada 2014-2015, cuantifica si cumuleaza activitatile individuale ale europarlamentarilor social-democrati romani si cuprinde cei mai importanti indicatori ai activitatii acestora in cadrul PE, pe baza instrumentelor pe care un eurodeputat le poate utiliza.
„Cifrele din raportul nostru comun de activitate vin sa confirme faptul ca echipa noastra este cea mai activa delegatie europarlamentara a Romaniei. Ne-am dorit ca romanii sa cunoasca aceste date pentru ca noi ne aflam la Bruxelles prin votul de incredere acordat de cetateni, si vrem sa aratam cum le reprezentam interesele in Europa. In afara eforturilor de informare ale membrilor individuali, am considerat necesar sa prezentam si acest raport comun, fiindca noi suntem o echipa acolo; dincolo de realizarile fiecaruia – si sunt multe! – este important si ceea ce am obtinut prin eforturile noastre comune", a explicat Viorica Dancila, lidera delegatiei europarlamentarilor romani din Grupul S&D.