Un condiment cunoscut de toată lumea are EFECTE MIRACULOASE asupra SĂNĂTĂŢII
Fiecare gospodină are în cămară plicuri cu condimente pe care le foloseşte ca să dea aromă bucatelor. Multe din plantele aşa de bine mirositoare au însă, pe lângă rolul lor în bucătărie, valoare de medicament. Iar premiantul întâi este dafinul.
Tratamente interne
Artrite, paralizii, crampe musculare, reumatism, entorse, lovituri
Se încălzeşte locul afectat cu căldură uscată, timp de 6-8 minute, se unge cu iod şi se aplică compresă cu ulei de dafin pentru 2 ore, sau se freacă timp de 10 minute locul afectat cu uleiul încălzit puţin. Procedura diminuează durerile.
Boli ale articulaţiilor
O frunză mare de dafin (sau 2-3 mai mici) se spală, se usucă şi se rupe în câteva bucăţi. Se râşneşte împreună cu 3 cuişoare, câte o lingură de seminţe de in, de mărar, coriandru şi chimen. 1/2 linguriţă de amestec se pune în mâncare sau se bea cu apă, în timpul meselor, de 2 ori pe zi. Reţeta este contraindicată persoanelor ce n-au voie să consume condimente, de ex. cele cu ulcer gastric. Efectul apare în 2 săptămâni. Articulaţiile capătă o mobilitate mai bună, se diminuează durerile, veţi urca scările mai uşor, mai ales dacă tratamentul cu dafin este asociat cu un regim alimentar bazat pe legume şi fructe proaspete, fără carne şi alcool. Reţetele favorizează şi îmbunătăţirea stării întregului organism. Metoda este contraindicată bolnavilor cu tensiune mică, gastrită, ulcer gastric sau duodenal, cancer la rinichi şi coagulabilitatea sângelui scăzută.
Bronşită
Frunzele de dafin acţionează ca un expectorant. Câte o linguriţă de frunze de dafin zdrobite amestecate cu frunze de salvie şi eucalipt se fierb timp de 10 minute în 500 ml de apă acoperită cu capac, pe un foc domol. Se bea călduţ, câte 2 linguri la fiecare 2 ore, de 5 ori pe zi.
Cancer la gât şi esofag
Se picură 15 ml tinctură de dafin (puteţi măsura cu o seringă) în 50 ml de apă sau, mai bine, într-un ceai preparat din 3 frunze rotunde de muşcată cu flori roşii şi 300 ml de apă. Se ţine 20-30 sec. în gură, cu capul ridicat, apoi se înghite. În faze avansate, în apă se mai adaugă 10 picături de suc de usturoi şi 4 linguri de suc de patlagină. La fiecare 5 zile, numărul de picături de suc de usturoi creşte cu 5, până s-a ajuns la o lingură de suc, apoi scad treptat, până la 10 picături. Sunt posibile dureri de cap şi senzaţie de ardere în gât, dar tratamentul nu se întrerupe. La 30 minute după administrare, se consumă încet o lingură de miere de albine. Se iau pe limbă câteva picături de miere, se ţin în gură până se dizolvă aproape în totalitate, se repetă până se termină toată mierea din lingură. Concomitent, se fierb 2 linguriţe de flori sau fructe de soc, în 200 ml de apă. Se beau câte 2 linguri, de 3-4 ori înainte de masă. Cu soluţia rămasă, se face gargară de 3 ori pe zi, între mese. De fiecare dată se încălzeşte puţin înainte de procedură.
Colecistită cronică
10-15 picături de ulei de dafin se beau amestecate cu lapte, iaurt sau ceai verde, de 2-3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.
Diabet zaharat
Dafinul este una din plantele recomandate pentru reglarea nivelului de zahăr în sânge, în special în faze incipiente. Pot fi folosite diferite metode de preparare a remediilor.
Infuzie – 10 frunze de dafin şi 600 ml de apă clocotită. Se lasă vasul învelit în plapumă timp de 3 ore. Se beau 150-200 ml dimineaţa, pe stomacul gol, iar apoi, de 3 ori în timpul zilei, împărţit în doze egale, cu 30 de minute înainte de masă. Pentru un efect mai bun, la prepararea infuziei se adaugă şi 2 linguriţe de seminţe de patlagină.
Decoct – 15 frunze de dafin, o lingură rădăcină de brusture tocată şi 300 ml de apă. Frunzele se rup mărunt şi se pun pe foc într-un vas emailat, cu apă rece. După primul clocot se mai lasă pe un foc slab încă 5 minute, apoi se toarnă în termos şi se infuzează timp de 4 ore. Lichidul strecurat se bea în timpul zilei, călduţ, cu înghiţituri mici. Curele durează 3 zile, cu pauze de 10 zile între administrarea infuziei sau a decoctului. Dozele administrate se corectează în funcţie de rezultatele analizelor zilnice ale nivelului de glicemie. De exemplu, atunci când valorile sunt în jur de 180-230 de unităţi, se beau 200 ml dimineaţa, iar după scăderea valorilor la 130-150 de unităţi doza se micşorează la 120-150 ml, timp de cel mult 3 luni, apoi urmează pauza obligatorie de 4 săptămâni.
Tratamente externe
Boli de piele
Râşniţi 30 frunze de dafin şi un pumn de volbură uscată. Pulberea obţinută se umezeşte cu apă sau ceai de rostopască pentru a forma o masă densă ca o cremă. Se întinde pe celofan sau hârtie de pergament şi se aplică pe zona afectată, pentru o jumătate de oră. După ce scoateţi cataplasma, nu spălaţi zona afectată cu apă, ştergeţi cu un prosopel uscat.
Eczeme, dermatite, scabie, psoriazis
Se amestecă 6 linguri de pulbere din frunze de dafin cu 2 linguri frunze de ienupăr tocate mărunt şi 12 linguri de unt sau untură de gâscă topită. Alifia se aplică pe locurile afectate. Articulaţiile dureroase se masează zilnic, înainte de culcare, şi se învelesc cu un fular de lână. Bolnavilor cu tuse puternică li se fac frecţii pe spate şi piept.
Excitabilitate nervoasă crescută, insomnie
Se recomandă să aşezaţi o crenguţă proaspătă sau uscată de dafin la capătul patului. Aroma de laur înlătură perfect stările de stres. Dacă doriţi şi un efect somnifer, puneţi o crenguţă sau câteva frunze aromate şi sub pat, iar pe frunte şi pe ceafă se aplică câteva frunze înmuiate în prealabil, timp de 15 minute, în apă fierbinte. Se leagă capul cu un batic de lână sau de bumbac. Laurul poate înlocui şi o dădacă pentru un copilaş mic. Puneţi câteva frunze în leagăn şi copilul se linişteşte şi adoarme.
Hemoroizi
Într-un litru de apă se fierb, timp de 5 minute, 10-12 frunze de dafin. Se infuzează până ce temperatura coboară la 38 de grade şi se strecoară. Se fac băi de şezut, până la răcirea decoctului. Procedura se repetă de 3-4 ori pe săptămână.
Nevralgie de trigemen, dureri reumatice, răceală, dermatoze
Câteva frunze mari de dafin se ţin în apă fierbinte, timp de 15-20 de minute. Se aplică pe locurile afectate, aşezându-le una lângă alta, sub formă de cataplasmă. Se acoperă cu o bucată de ţesătură de lână şi se pansează pentru 40-60 de minute. Dacă răceala este asociată cu tuse puternică, frunzele se aplică pe piept şi pe spate.
Transpiraţia picioarelor
Se prepară o infuzie sau decoct din 30 de frunze de dafin şi 10 frunze de stejar într-un litru de apă fierbinte, apoi se face o baie caldă timp de 25 minute.