Un medicament împotriva epilepsiei are ca efect secundar "urechea muzicală absolută"
Medicamentul Valproat, prescris pentru tratarea epilepsiei, are şi un efect secundar cu totul aparte, acela de a conferi pacientului aşa-numita "ureche muzicală absolută", care îi permite identificarea instantanee a unei note muzicale, au constatat cercetătorii Universităţii Harvard, scrie luni publicaţia belgiană La Libre Belgique.
Această aptitudine se dezvoltă de obicei în copilărie, în jurul vârstei de şapte ani şi numai o persoană din zece mii este înzestrată cu o asemenea capacitate. Cercetătorii de la Harvard au observat însă că persoanele care iau respectivul medicament pot dobândi urechea muzicală absolută chiar şi la vârsta adultă.
Rezultate similare au fost înregistrate anterior şi la şoareci, însă evaluarea capacităţilor auditive a oamenilor trataţi cu Valproat a arătat, potrivit experţilor americani, rezultate "semnificativ mai bune".
Dincolo de componenta strict muzicală, aceste rezultate ar putea avea şi alte implicaţii, întrucât, pe termen lung, s-ar putea lua în calcul posibilitatea de a reda creierului omului adult capacitatea de a se modifica şi chiar de a deveni mai tânăr.