Un nou acord între Banca Mondială şi România. Ce angajament şi-a luat ţara noastră
Vicepreședinta Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală (ECA), Laura Tuck și Ministrul Finanțelor Publice din România, Eugen Teodorovici au semnat vineri un acord de împrumut având o valoare de 200 de milioane de euro pentru Proiectul privind Învățământul Secundar din România (Romania Secondary Education Project - ROSE).
ROSE, cel mai mare proiect privind învățământul sprijinit de către Banca Mondială în Europa și Asia Centrală, are drept obiectiv sporirea șanselor studenților de a finaliza cu succes ciclul învățământului terțiar. Proiectul va fi implementat de către Ministerul Educației și Cercetării Științifice în următorii șapte ani. Împrumutul a fost aprobat de către Consiliul Director al Băncii Mondiale la data de 16 martie 2015.
'Este o onoare pentru mine să mă aflu astăzi aici și să semnez acest acord în numele Băncii Mondiale', a declarat Laura Tuck, Vicepreședinta ECA a Băncii Mondiale. 'Evenimentul de astăzi reprezintă o dovadă a performanței României și a dialogului excelent dintre Guvern și Banca Mondială, și recunoaște importanța educației de calitate pentru toți românii. Forța de muncă bine calificată și mai productivă este un element critic pentru a susține creșterea economică în viitor', a adăugat oficialul Băncii Mondiale.
Deși gradul de înscriere în sistemul de învățământ secundar din România este ridicat, tranziția la sistemul terțiar este afectată de gradul mare de abandon și de performanțele slabe la examenul de bacalaureat. Proiectul ROSE este destinat să ajute Guvernul României, administrația instituțiilor de învățământ, profesorii și studenții să gestioneze aceste probleme. Obiectivul ROSE este de a majora gradul de promovare a învățământului terțiar, orientându-se către școlile și grupurile de studenți care au cel mai ridicat risc de eșec.