Un nou peţitor pentru Oltchim
Strategia privind participarea la achiziţia Oltchim vizează constituirea unui consorţiu la care participă, alături de Chimcomplex, trei SIF-uri, un fond de investiţii din Austria, precum şi partenerul Tricon Energy SUA, cel mai puternic trader din regiune cu o cifră de afaceri de 4,6 miliarde de dolari.
Potrivit unui comunicat al Grupului Serviciile Comerciale Române (SCR), consorţiul va prelua întreaga activitate a Oltchim, asigurând un capital de lucru de 50 de milioane de euro, capital tehnic de investiţii urgente de 25 de milioane de euro, la care se adaugă capitalurile necesare pentru investiţiile de mediu şi preţul părţilor sociale ale lui Oltchim SPV. Consorţiul este consiliat de firma de audit Deloitte.
Acest proiect este integral românesc şi poartă numele de "Compania Naţională de Chimie", formată din Chimcomplex şi Oltchim, precizează SCR, într-un comunicat citat de Agerpres.
La acest proiect românesc au aderat şi alte firme ce sunt clienţi sau furnizori, precum Societatea Naţională a Sării - SALROM, transportatorul Transferoviar Grup, grupuri financiare din Turcia, producători de propilenă, un furnizor privat de energie electrică, bănci de investiţii. Structura consorţiului se va definitiva după auditul tehnic al Oltchim, care se va desfăşura în următoarele trei săptămâni.
Strategia a fost prezentată, joi, de Chimcomplex, ministrului Economiei, Varujan Vosganian.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Societăţile de Investiţii Financiare vor să formeze un consorţiu care să se implice în rezolvarea situaţiei Oltchim, intenţia fiind aceea de a investi într-un proiect de integrare a combinatelor Oltchim Râmnicu Vâlcea şi Chimcomplex Borzeşti.
Această intenţie a fost anunţată, joi, în cadrul unei discuţii pe tema redresării şi atragerii de investiţii la combinatul chimic de la Oltchim, pe care ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a purtat-o cu George Mucibabici, preşedinte al Deloitte, Ştefan Vuza, preşedintele SCR Grup, şi Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova.
"În acest context, preşedintele SIF Moldova a anunţat iminenţa formării unui consorţiu al SIF-urilor, care doreşte să se implice în rezolvarea situaţiei Oltchim, considerat un proiect de interes naţional. În opinia partenerilor de dialog, acest consorţiu este interesat de funcţionarea combinatului după privatizare şi, de aceea, intenţia lor este aceea de a investi într-un proiect de integrare a combinatelor Oltchim Râmnicu Vâlcea şi Chimcomplex Borzeşti, care are ca puncte forte poziţia geografică avantajoasă, pieţe internaţionale de desfacere, care pot absorbi 70% din producţia Oltchim şi Chimcomplex, instalaţii modernizate, în marea lor majoritate, competitive din punct de vedere al costurilor", se menţionează în comunicatul ME.
De asemenea, în opinia acestora, un avantaj îl reprezintă şi faptul că Oltchim este singura capacitate de acest fel din Uniunea Europeană şi ar aduce un plus de valoare economiei româneşti.
În cadrul discuţiilor, au fost solicitate informaţii cu privire la stadiul procedurii de insolvenţă, precum şi unele detalii suplimentare legate de situaţia economico - financiară a societăţii.