Un nou test pentru detectarea anticorpilor HIV, creat de cercetătorii americani
Virusologii americani au creat un nou test care permite identificarea anticorpilor HIV, virusul care declanşează SIDA, în sângele persoanelor infectate, o reuşită despre care se spune că ar putea accelera cercetările ştiinţifice iniţiate pentru obţinerea unui vaccin eficient.
Aceşti anticorpi care neutralizează HIV (virusul imunodeficienţei umane) sunt capabili să împiedice infectarea organismului cu majoritatea tulpinilor acestui virus, afirmă autorii acestui studiu, care a fost publicat joi, în revista americană Science.
Cercetătorii de la Institutul Naţional contra Alergiilor şi a Bolilor Infecţioase (NIAID) studiază de mulţi ani pacienţii, foarte puţin numeroşi, infectaţi cu HIV, al căror sânge prezintă puternice proprietăţi de neutralizare a virusului.
Înţelegerea felului în care aceşti anticorpi se dezvoltă şi atacă virusul poate să ofere indicii importante care i-ar putea ajuta pe cercetători să creeze un vaccin anti-HIV - o sarcină care reprezintă o provocare uriaşă pentru medicina actuală.
Până acum, tehnicile existente nu permiteau detectarea cu uşurinţă, prin analiza probelor de sânge, a caracteristicilor anticorpilor HIV prezenţi şi a porţiunilor de virus pe care aceştia le vizează, explică autorii studiului.
În plus, era extrem de laborios să se determine locul şi felul în care aceşti anticorpi se fixează pe virus, procedura necesitând recoltarea unor cantităţi mari de sânge de la donatori.
Noul test le permite oamenilor de ştiinţă să determine cu precizie anticorpii HIV prezenţi în proba de sânge recoltată.
Denumit "amprenta digitală" a anticorpilor care neutralizează HIV, acest test, care reprezintă în fapt un algoritm matematic, permite exploatarea cu succes a uriaşei bănci de date despre anticorpii HIV care a fost alcătuită în ultimii ani.
Acest sistem permite identificarea tulpinilor virale care pot fi neutralizate de un anticorp dat şi gradul de reuşită al acestei reacţii de neutralizare.
Anticorpii care vizează aceeaşi parte a virusului tind să aibă aceeaşi amprentă.
Eşantioanele sangvine recoltate conţin un amestec de anticorpi HIV. Acest nou algoritm calculează tipurile specifice de anticorpi prezenţi în proba recoltată şi proporţia fiecăruia dintre ei, comparându-le caracteristicile cu cele conţinute în banca de date medicale.
Aceeaşi tehnică poate fi utilizată pentru studierea reacţiilor imunitare pe care oamenii le au şi faţă de alţi agenţi patogeni precum virusul gripei şi cel al hepatitei C.