Un rege şi câteva persoane
Căutați rapid în minte o imagine cu „regele” Florin Cioabă. Mie unul îmi revine în minte momentul în care, acasă la Sibiu, le prezenta coroana și sceptrul regal colegilor mei, Ionela Năstase și Marius Nițu.
Așezat pe fotoliul de aur, cu tapiserie roșie, „regele” ni s-a arătat în întreaga sa splendoare: coroana grea de aur masiv, sceptrul cu pietre prețioase, lanțuri la gât și ghiuluri: însemne ale puterii regale și reale pe care acest om o are în România. De altminteri, de fiecare dată când l-am avut invitat de la Sibiu la Ultima Oră, am stabilit cu colegii mei să avem cadre din interiorul Palatului, imagini spectaculoase ale luxului țigănesc, gustate de mulți români.
Dar, mai importantă e calitatea de interlocutor a regelui. Exersat în limbaj, Florin Cioabă a susținut intens și corect cauza etniei sale: “Principala problemă a țiganilor este problema socială. Majoritatea țiganilor se confruntă cu probleme elementare: haine, încălțări, mâncare, apă etc. Se fac burse cu locuri de muncă pentru țigani și asta este numai așa, o chestie de spectacol. Aproape nimeni nu angajează țigani. Dar ce este cel mai rău astăzi, este că în timpul lui Ceaușescu țiganii erau mai școliți, mai educați. Peste câțiva ani țiganii vor fi o masă de analfabeți”. Adăugați aici faptul că de ani Florin Cioabă insistă ca România să recunoască - alături de Holocaustul evreilor - și pe cel al țiganilor: “Nu știu dacă un evreu valorează mai mult decât un țigan și invers. Toți suntem oameni (...). Este o discriminare ca romii să nu fie incluși în categoria victimelor Holocaustului. Atât evreii, cât și țiganii au suferit și au murit în acele lagăre de exterminare". De altfel, sora sa, Luminița, e autoarea mai multor cărți și a unui film extraordinar (Lacrimi rromane) despre soarta țiganilor deportați în Transnistria.
Pe lângă toate acestea, nu uitați că Florin Cioabă e penticostal, iar asociația sa înglobează peste o sută de biserici, aproape 100 de mii de oameni, după cum spune. Și poate mai important, eu pot să spun că e un om care a respectat de fiecare dată înțelegerile pe care le-am avut.
Rândurile de mai sus sunt un portert necesar pentru a înțelege furtuna care s-a stârnit în jurul acestui om în ultimile zile. Probabil că Regele Cioabă și-a evaluat corect de fiecare dată influența în rândul comunității sale, dar nu și-a închipuit nicio secundă că aceasta va deveni și mai importantă când se va îmbolnăvi.
Traian Băsescu, cel mai bun politician dintre ei, a simțit momentul și l-a rugat pe doctorul Brădișteanu să meargă în Turcia pentru a evalua starea bolnavului. Domnul Băsescu are o relație mai veche cu domnul Cioabă , iar gestul său este unul corect, atât în plan instituțional, cât și politic. Evident, în privința percepției publice, gestul are o parte cinică, apelând la doctorul Brădișteanu, cel pe care DNA l-a luat la întrebări după episodul Adrian Năstase. Dar, una peste alta, domnul Băsescu a fost din nou în fața adversarilor săi și probabil toate bulibașele din țară îl privesc acum cu respect și mulțumire. La o singură întrebare are a răspunde domnul Președinte: ați face asta pentru fiecare român bolnav în străinătate?
Victor Ponta și ai să, obișnuiți să reacționeze la ce face președintele, au criticat rugămintea adresată doctorulului Brădișteanu, taxând cinismul președintelui: Băsescu a avut nesimțirea să se adreseze lui Brădișteanu, căruia i-a făcut dosar penal. Dar aici nu e nimic nou, toată lumea știa asta. Mai mult de câștigat ar fi avut Guvernul, dacă explica clar și fără nervi că reprezentanții săi au dat tot ajutorul necesar pentru salvarea lui Florin Cioabă. A rezultat însă că Victor Ponta se opune prezenței medicale românești în Turcia.
Dintr-o astfel de situație nu putea lipsi Elena Udrea, obișnuită să se bage peste tot, fie că are sau nu treabă. Ea a cerut demisia premierului pe motive de declarații la adresa DNA. Sunt curios dacă în perspectiva unor dosare în PDL o să aibă același comportament.
În hora asta a venit și Elena Băsescu: “Din ură politică, Ponta ar fi in stare să lase un om sa moară. Cât de jos poate coborî un premier al României?”. Pe ea o înțeleg cel mai bine însă. Efortul electoral recent al Președintelui nu e destinat în primul rând Mișcării Populare, ci probabil accesului fiicei sale în Parlamentul European. Repudiată de PDL, ea poate intra în PE doar ca independent adunând voturi prin metoda “zece pe secție” brevetată acum cinci ani sau prin cedarea unor voturi de la PSD. Dar de ce să stai la mâna lui Victor Ponta ?
În ce-l privește, doctorul Brădișteanu, profesionist recunoscut, el și-a făcut treaba. Probabil, undeva , se gândește cu ironie că e norocos că nu l-a luat DNA-ul atunci când a ajutat un alt bolnav celebru.
Sper că regele Cioabă să-și revină repede și să-și vadă prietenii din politică. E singurul lucru bun din nedorita sa îmbolnăvire.
PS: Să nu uit că din povestea asta strălucește prin absență domnul Crin Antonescu, politicianul aflat cel mai aproape de Florin Cioabă: domnul Antonescu e în concediu chiar în Antalya, dar bănuiesc că a văzut ca neoportună o prezență în apropierea familiei domnului Cioabă. În definitiv, activitatea sa începe la 31 august . Și las’ că are el timp să numere susținători tot anul viitor.