Un român a inventat ambalajul alimentar care DISTRUGE microbii
Un gen de ambalaj antimicrobian care ne poate scăpa de substanţele dăunătoare organismului a fost inventat de românul Dan Vodnar, asistent universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
Dan Vodnar, în vârstă de 31 de ani, este asistent la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca şi totodată este cercetător la Institutul pentru Ştiinţele Vieţii. Tânărul savant a primit la Viena titlul de „Danubius Young Scientist Award“ („Premiul Danubius al tânărului cercetător“), ca urmare a numărului mare de invenţii pe care le-a realizat.
Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci are nevoie de patru ani pentru a-i elibera brevetul de invenţie şi a-i permite să îşi comercializeze produsele, scrie epochtimes.com.
Una dintre invenţiile lui Dan Vodnar ar putea fi apreciată pe tot mapamondul, şi anume ambalajul special pentru alimente, care este antimicrobian.
În aceeaşi perioadă în care a descoperit acest ambalaj, adică în anii 2010-2012, tânărul savant a fost preocupat ca oamenii să mănânce fructele şi legumele neafectate, astfel încât a lucrat şi la o etichetă antimicrobiană, care are mai multe avantaje: este organică, e biodegradabilă, curăţă legumele şi fructele de microbi.
„Eticheta se dezintegrează când dai drumul la jetul de apă. Nu intră în măr, îţi curăţă toată suprafaţa mărului. Polimerul din etichetă e ca un fel de detergent împotriva bacteriilor. Provine din natură şi se întoarce în natură. Şi chiar dacă ar trebui să ingeri această etichetă nu ai păţi nimic“, a arătat Dan Vodnar.
Ambalajele inventate de cercetătorul clujean sunt realizate din particule speciale care inhibă dezvoltarea oricărui tip de microbi la suprafaţa fructelor şi a legumelor. "Acest ambalaj practic elimină aceste substanţe, deoarece el acţionează acolo unde ar fi problema produsului, adică la suprafaţă", spune cercetătorul Dan Vodnar.
Cele două folii au avantajul de a se dezintegra în natură de câteva ori mai rapid decât alte produse de acelaşi tip. Invenţia a primit, în 2013, medalia de bronz la salonul internaţional de inventică.
Pentru descoperirea foliilor antimicrobiene, Dan Vodnar a mai primit anul trecut o medalie de bronz la Geneva.
Totuşi, produsele rămân deocamdată în laborator, întrucât Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci are nevoie de patru ani pentru a-i elibera brevetul de invenţie şi a-i permite să îşi comercializeze produsele. Cercetătorul susţine că ambalajele nu ar creşte preţul produselor cu mai mult de 50 de BANI.
Dan Vodnar este şi coordonatorul unui proiect care ar putea da o soluţie la problemele actuale legate de biodiesel - combustibilul viitorului. Echipa internaţională pe care o conduce va cerceta transformarea deşeului rezultat din biodiesel în betacaroten, precursorul vitaminei A.
"O mare problemă a umanităţii este că rezerva de combustibili clasici este cam pe final. Sunt preconizări destul de pesimiste care spun că undeva în 50-100 de ani combustibilii fosili vor fi pe final. S-au găsit alternative: biodiesel şi bioetanol. Problema e că biodieselul, de exemplu, produce la fiecare 10 părţi o parte de glicerol crud. E poluant pentru mediu şi se caută în acest moment soluţii pentru a se găsi microorganisme, bacterii sau microbi care să facă bioconversia din glicerol în altceva nepericulos", a explicat Vodnar, pentru Ziarul de Cluj.
Cercetători din şapte ţări, dintre care Cipru, Suedia, România, Ungaria şi Lituania, vor lucra la acest proiect.
Ştirile orei
Având reputaţia unui loc al moralităţii şi al regăsirii sufleteşti, Catedrala Patriarhală a fost, cu puţin timp în urmă, scena unui atac nemaiîntâlnit. Fiind înarmaţi cu săbii Jedi, câţiva membri ai clanului “Popii Căldărari”, au descins în zona de influenţă a rivalilor din clanul “Popii Ursari”. Disputa a izbucnit din cauza neînţelegerii generate de banii obţinuţi în urma pelerinajului organizat la moaştele făcătoare de minuni ale Ciocănitoarei Woody. Până la momentul intervenţiei trupelor speciale de călugări, Bătaia Cea Ruptă din Rai a avut unele consecinţe nefaste pentru ambele tabere: veşminte sfâşiate, credinţe sparte şi haruri fracturate.
Printre cei reţinuţi se numără şi Cuviosul Sofronie, zis şi Tămâie, temut membru al “Popilor Căldărari”, dat în urmărire generală pentru un lung şir de minuni comise cu sânge rece folosind sfântul Levier. “De fiecare dată s-a bazat pe relaţiile lui la Muntele Athos pentru a ocoli legea divină, dar iată că am reuşit să-l arestăm. Va posti şi va face canoane aspre pentru mult timp de acum încolo. Mai pe scurt, a pus-o de mântuire.”, a declarat monahul Ilarie.
Părintele Coşmelie, purtător de cuvânt al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, susţine că mulţumită capturării membrilor celor două clanuri, credinţa strămoşească dacică ortodoxă îşi va putea recăpăta locul binemeritat în inimile enoriaşilor.