Un român a inventat dispozitivul care reduce consumul de carburant cu până la 7%
Un inginer auto din Deva propune un dispozitiv pentru reducerea consumului de carburant la camioane cu mai mult de 5%, invenția sa urmând să fie prezentată la standul României de la Salonul Internațional de Invenții Geneva (2-6 aprilie), în baza unei proceduri de selecție organizate de Autoritatea Națională de Cercetare Științifică.
Denumită "dispozitiv dinamic de transfer al aerului", invenția concepută de inginerul auto Corneliu Birtok-Băneasă a fost testată timp de trei ani pe camioanele unei firme din Deva, iar probele practice au arătat o reducere a consumului și o creștere a puterii motorului, în condiții de trafic normal.
"Este o invenție destinată exclusiv camioanelor. Am perfecționat-o și primele teste le-am realizat în laboratorul de mecanică al Facultății de Inginerie din Hunedoara. Apoi, prototipul l-am testat pe camioanele unei firme din Deva, rezultatele practice arătând o creștere a puterii motorului cu până la 4%, iar economia reală de combustibil a fost de 5-7%", a declarat Corneliu Birtok-Băneasă.
El a spus că invenția sa a intrat în atenția Asociației Române pentru Transport Rutier Internațional, care ar putea fi interesată să testeze dispozitivul pe camioanele sale. Potrivit inventatorului, la o firmă cu o flotă de transport dezvoltată, unde mașinile pot totaliza peste un milion de kilometri parcurși pe an, aplicarea dispozitivului va permite reduceri serioase ale costurilor prin scăderea consumurilor de carburant.
"Gândiți-vă la o reducere a consumului cu numai doi litri la suta de kilometri. Pe ansamblu, rezultă o economie substanțială, deloc de neglijat în condițiile și la prețurile actuale ale carburanților", a argumentat inginerul auto.
Corneliu Birtok-Băneasă este cunoscut în lumea științifică pentru invențiile sale destinate autovehiculelor, primul dispozitiv fiind un filtru de aer special care permite reducerea consumului de benzină cu 10% la autoturisme și autoutilitare. Invenția a fost pusă în practică sub forma unui produs ce poate fi folosit de beneficiarii direcți sub forma unui kit de instalare.
Corneliu Birtok-Băneasă se află la cea de-a șasea participare la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, fiind medaliat cu aur în anii 2010, 2012 și 2013, cu argint în 2009 și cu bronz în 2011.