Un senator denunță marea lovitură pe care o dau firmele de asigurări
O inițiativă vizând modificarea și completarea Legii 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății, a trecut de Senat, urmând să fie supusă votului Camerei Deputaților. Inițiatorul acestui proiect legislativ, senatorul Valeriu Todirașcu, spune că adoptarea modificărilor propuse ar aduce o necesară corijare unor prevederi aberante ale legii malpraxisului care vor să le ia banii atât medicilor, cât și pacienților.
Valeriu Todirașcu spune că Senatul a aprobat recent modificarea legii malpraxisului, pe care el a inițiat-o în 2014. Senatorul mai zice că, în 2013, din pricina prevederilor legii malpraxisului, 98% din sumele plătite de personalul medical pentru polițele obligatorii de malpraxis au rămas la dispoziția companiilor de asigurări, transformându-se, practic, în venituri ale acestora. Aceste sume nu mai pot fi utilizate pentru despăgubirea pacienților prejudiciați, mai precizează senatorul Valeriu Todirașcu, probându-și afirmațiile cu documente emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară, din care rezultă că valoarea daunelor achitate s-a ridicat la 2% în anul 2013 și la 6% în anul 2014.
De ce este necesară modificarea legii malpraxisului medical
În prezent, persoanele vătămate prin malpraxis medical, adică cele care au suferit pagube din cauza unor erori medicale, evident neintenționate, sau rudele persoanelor decedate din cauze de malpraxis primesc eventualele despăgubiri numai foarte târziu, după procese îndelungate, penale și civile, după expertize efectuate de Colegiul Medicilor și experți plătiți din banii petenților.
Citeşte şi: Proiectul privind malpraxisul a fost finalizat. Pacienţii vor beneficia de proceduri simplificate
De obicei, când instanța pronunță decizii definitive de despăgubire, acestea sunt plătite direct de medicii implicați și nu de societățile de asigurare. Condițiile stipulate în contractele de asigurare favorizează aceste firme și le permite, în cele mai multe cazuri, să nu acopere daunele acordate de instanță. În consecință, despăgubirile se plătesc în rate, din veniturile reduse ale medicilor condamnați de instanță sau, în cazul în care medicii și-au pierdut dreptul de liberă practică, nu se mai pot plăti deloc.
Proiectul legislativ, votat de Senat, aduce avantaje certe atât persoanelor prejudiciate cât și medicilor care vor fi hărțuiți mai puțin prin procese interminabile, în detrimentul exercitării profesiunii lor în care nu sunt feriți de stres și de multiple riscuri.
Cine este afectat de prevederile noii legi
Cei care vor fi afectați de prevederile noii legi vor fi numai asiguratorii care nu vor mai putea să păstreze 98% din sumele colectate și vor fi nevoiți să își îndeplinească funcția socială de a sprijini atât medicii care plătesc asigurările cât și persoanele prejudiciate accidental de acestea în cursul furnizării serviciilor medicale, spune senatorul.