Un „Titanic” fără bărci de salvare – economia globală se îndreaptă spre recesiune
Economia Statelor Unite nu a dat semne de revigorare, în ciuda încrederii manifestate de oficialii Rezervei Federale și de administrația Obama la începutul acestui an. După un prim trimestru cu o creștere economică firavă, consumul rămâne în continuare redus în SUA.
Însă, acest aspect este doar o parte a îngrijorării manifestate de analiștii de piață, care văd în toate semnele date de economia globală un indiciu că ne îndreptăm spre o nouă recesiune economică, se arată într-o analiză a CNN.
Fără bărci de salvare
Stephen King, unul dintre economiștii șefi ai băncii HSBC, dă semnalul de alarmă, menționând că economia globală pare „Titanicul” fixat pe un curs de coliziune. „Economia globală navighează de-a lungul oceanului fără bărci de salvare pe care să le folosim în caz de urgență”, afirmă King.
Într-o analiză extinsă pe 17 pagini, economistul HSBC susține că deficitele bugetare înregistrate în marile economii sunt prea mari, iar nivelul de îndatorare prea ridicat. Din punctul său de vedere, economia americană nu poate evita o nouă perioadă de recesiune.
Instrumentele care să joace rolul „bărcilor de salvare” și să stimuleze creșterea economică – dobânzi de referință scăzute sau investițiile guvernamentale – sunt inaccesibile în acest moment, susține King. „Va fi foarte dificil pentru multe guverne să prevină transformarea încetinirii ritmului de creștere economică în ceva mult mai periculos fără a folosi aceste politici monetare”, afirmă acesta.
Deși mulți alți analiști economici nu împărtășesc viziunea lui King, acesta atrage atenția asupra a patru mari pericole care pândesc în Statele Unite și China.
Creșterea salariilor
Cu salariile blocate la același nivel ca și acum șase ani, puțini americani pot spune că au simțit cu adevărat beneficiile revenirii economiei din Statele Unite. Problema salariilor rămâne călcâiul lui Ahile pentru oficialii din Washington.
O creștere a salariilor în Statele Unite, pe fondul menținerii unei creșteri economice anemice, poate duce la o prăbușire a bursei, susține King. Până acum, doar câțiva retaileri mari din SUA, Walmart și Target, au anunțat creșteri salariale pentru angajați, începând cu primăvara acestui an.
Datele statistice pentru aprilie, prezentate săptămâna aceasta de Census, arată că vânzările în sectorul retail au rămas însă la același nivel din aprilie 2014.
Recesiune în China
Al doilea mare pericol întrevăzut de King se referă la intrarea Chinei în recesiune. E drept, nu mai reprezintă un secret încă din 2014 că ritmul de creștere economică din China s-a încetinit. Dar, chiar și așa, cu o statistică de creștere a PIB-ului de 7% în primul trimestru în China, țara pare să stea mult mai bine decât restul lumii. Spre exemplu, SUA a avut doar 0,2% creștere economică în aceeași perioadă. Însă, nu reducerea motoarelor în economia chineză îl sperie pe King, ci varianta recesiunii. O creștere economică negativă în China ar pune economia globală pe butuci, argumentează King.
Primele efecte s-ar revedea în prăbușirea pieței de materii prime și supra-aprecierea dolarului. Acestea ar fi urmate de prăbușirea piețelor emergente care și-au bazat economia pe relația comercială cu China. „Într-un final, economia Statelor Unite ar fi târâtă în recesiune de forțe incontrolabile”, argumentează economistul.
Deocamdată însă, nu se întrevede riscul ca economia chineză să se prăbușească brusc în cursul acestui an.
Totuși, un potențial pericol al efectului pe care gradul de îndatorare imens al Chinei îl poate avea asupra dezvoltării economice stabile a țării a fost sesizat și de analiștii Morgan Stanley.
Intervenția Rezervei Federale
Toți investitorii din piață așteaptă intervenția Rezervei Federale asupra dobânzii de referință. Aceasta a fost prognozată inițial pentru iunie, dar mulți analiști o dau ca sigură în ultimul trimestru al anului.
Oficialii Rezervei au dus dobânda de referință la 0 încă din 2008 pentru a susține consumul casnic și revenirea treptată a economiei. O creștere a dobânzii de referință a Rezervei Federale nu a mai fost înregistrată din 2006. Însă, o intervenție prea bruscă poate avea efecte defectuoase în economia americană și globală, opinează King.
Prăbușirea sistemului de pensii și asigurări
Al patrulea pericol sesizat de economistul șef al HSBC este cel reprezentat de creșterea numărului de fonduri de pensii și asigurări care sunt vulnerabile. Piața sistemului de pensii private din Statele Unite a ajuns la aproximativ 18 miliarde de dolari în 2013, ceea ce reprezintă cea mai mare cifră din domeniu, la nivel global.
Două dintre cele mai mari fonduri de pensii din New Jersey riscă să rămână fără bani în următorul deceniu, au avertizat analiștii Moody’s în decembrie anul trecut. Un alt fond din Chicago a primit ratingul junk din cauza unei probleme similare.
Problema vulnerabilității sistemului de pensii private se regăsește de altfel și pe piața din zona euro, unde pensiile germanilor riscă să fie afectate de randamentul scăzut al investițiilor, dar și în Marea Britanie.