Una din cele mai spectaculoase creșteri de salarii din ultimii ani a avut loc în România
Conform unei hotărâri de Guvern dată încă din luna noiembrie, începând cu 1 iulie 2014 salariul minim pe economie va ajunge la valoarea de 900 de RON, a patra creștere consecutivă de când guvernul condus de Victor Ponta a ajuns la Palatul Victoria.
De fapt, în ultimii doi ani, salariul minim pe economie a înregistat o evoluție spectaculoasă, majorându-se cu 20%. În termeni absoluți, asta însemnă că dacă la 1 ianurie 2012 el era de 700 de RON, începând cu 1 iulie 2014 salariul minim va ajunge la valoarea de 900 de RON. Această evoluție pozitivă reprezintă rezultatul unei politici etapizate duse de actualul Guvern, gândită să ofere maximum de rezultate cu riscuri minime.
Dacă urmărim cu atenție cifrele publicate de Ministerul de Finanțe, observăm că de la instalarea executivului condus de Victor Ponta, la fiecare șase luni, salariul mediu pe economie a fost crescut cu câte 50 de lei. Pentru a crește predictibilitatea actului de guvernare, fiecare majorare s-a realizat în conformitate cu Hotărâri de Guvern anunțate cu câteva luni înainte de creșterea în sine.
Aceaste creșteri etapizate și anunțate în prealabil reprezintă o politică rațională deoarece, dacă majorarea salariului minim pe economie ar fi fost făcută făcută într-o manieră bruscă, ea putea crea dezechilibre economice. De fiecare dată când statul hotărăște creșterea acestui venit reglementat, există riscul ca una din consecințele creșterii generale a cheltuielilor salariale să fie reprezentată de creșterea numărului de șomeri. Însă, dacă ne uităm la evoluția salariului minim în raport cu rata șomajului din ultimii doi ani, vedem că Guvernul Ponta a reușit să bage în buzunarul românilor simpli mai mulți bani, fără a le pune însă în pericol locurile de muncă. Cu alte cuvinte executivul a reușit să evite efectele perverse ale creșterii salariului minim într-o manieră menită să asigure în primul rând bunăstarea populației.
În definitiv, ținta programului de guvernare este de a crește nivelul de trai, nu de a avea performanțe economice care să se regăsească doar pe hârtie. Modul sustenabil în care a evoluat salariului minim reprezintă poate cel reprezentativ element care demostrează cum actualul guvern și-a respectat angajamentele asumate față de români.
Însă, evoluția salariului minim nu reprezită singura componentă economică care arată că țara noastră merge într-o direcție corectă. Creșterea salarială trebuie cuplată și cu celelalte performanțe obținute de guvernul Ponta, care a reușit să bată toate recordurile de creștere economică postdecembristă. Faptul că în 2013 PIB-ul Româiei a crescut cu 3,5% pe fondul majorării producției industriale și a unui an agricol excepțional reprezintă rezultatul unui ansamblu de politici economice gândite să scoată România din criză. Astfel, miza pentru 2014 este aceea de a face ca rezultatele economice să se simtă cu adevărat în buzunarele fiecărui român și, din acest punct de vedere, creșterea salariului reprezintă cea mai bună măsură a performanțelor Guvernului condus de Victor Ponta.