"Unchiul Alexandrei", candidatul cu studii incerte, dar cu bani pe bune
Cunoscut și sub titulatura de "unchiul Alexandrei", Cumpănașu nu a reușit să demonstreze cum a reușit să facă studiile superioare, însă la capitalul financiar s-a descurcat. Are șapte vile și apartamente, trei terenuri intravilane, iar el și soția au încasat, doar anul trecut, din bani publici, 1,6 milioane de lei.
El a completat că, în anul 2018, a încasat 66.672 de lei de la SNSPA cu titlul de „salariu”. SNSPA spune că el nu a fost cadru didactic, ci a fost plătit ca expert.
N-are studii superioare, dar ia bani de la Unitatea pentru Finanțarea Învățământului Superior
Cumpănașu, despre care s-a aflat că urmează cursuri de master în Elveția deși nu a absolvit vreo facultate, a luat anul trecut și aproape 59.000 de lei de la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățămantului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). Soția sa, a încasat și ea, tot de la UEFISCDI, 90.000 de lei.
Adrian Curaj, fost ministru al Educației, acum director general UEIFCDI, spune că și Cumpănașu și soția au participat la un concurs de proiecte, luând acești bani în mod legal.
"Noi avem proiecte și scoatem la concurs posturi. A fost o selecție publică și au lucrat în proiecte. Nu există alt mecanism decât concursuri și selecție anunțate public. Lucrăm cu multă lume, cred că avem câteva sute de experți, pentru că avem multe proiecte. Totul este public, este afișat pe site, nu e nimic ascuns. Tot ce aducem ca expertiză e prin selecție pe competențe. Nu lucrăm cu nimeni selectat în afara mecanismului public de selecție", a declarat Curaj pentru HotNews.ro
Răspunsul oficial SNSPA
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) arată într-un comunicat de presă că Alexandru Cumpănașu „nu a fost cadru didactic titular și nici profesor asociat” al instituției, acesta fiind plătit în calitate de expert într-un program cu fonduri europene. El a completat că, în anul 2018, a încasat 66.672 de lei de la SNSPA cu titlul de „salariu”.
Comunicatul SNSPA:
„Având în vedere discuţiile din spaţiul public referitoare la activitatea desfășurată de Alexandru Cumpănașu la SNSPA, facem următoarele precizări:
Alexandru Cumpănașu nu a fost cadru didactic titular și nici profesor asociat al SNSPA. Veniturile menționate în declarația de avere au fost obținute de Alexandru Cumpănașu în calitate de expert în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9), implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Direcția pentru Descentralizarea Administrației Publice, în parteneriat cu SNSPA.
În cadrul acestui proiect, și-au desfășurat activitatea aproximativ 180 de experți.”
Astăzi, în urma publicării declarației de avere pe site-ul Biroului Electoral Central, a ieșit la lumină faptul că Alexandru Cumpănașu are o avere fabuloasă, de invidiat de către orice șef de companie privată, cu un venit personal lunar de 19.000 de euro, iar al soției de 10.000 de euro. Numai că, așa cum arată declarația de avere a lui Cumpănașu, banii săi și ai soției vin în principal din surse bugetare naționale, adică din bani publici.