Unde veţi putea vizita PRIMUL muzeu subacvatic din Europa
Primul muzeu submarin din Europa, creaţie a sculptorului ecologist britanic Jason DeCaires Taylor, care îmbină arta cu fauna şi flora, este în curs de amenajare în insula spaniolă Lanzarote, din Arhipelagul Canare, anunţă ziarul 'ABC'.
Cunoscut pentru instalaţii marine similare din Mexic şi Granada, Jason DeCaires Taylor îşi defineşte opera drept 'fără egal, un paradox al creaţiei', întrucât este gândită pentru a fi 'asimilată de ocean, transformă obiecte inerte în recife vii de coral şi este o intervenţie umană pozitivă, care apără natura'.
Muzeul Atlantic din Lanzarote va fi amplasat în localitatea Yaiza, într-o zonă aflată la adăpost de puternicii curenţi marini care afectează partea de nord a insulei. Instalaţiile aferente se vor întinde pe 2.500 de metri pătraţi, dar zona ocupată efectiv de operele de artă pe fundul oceanului nu va fi decât de 15 % din această suprafaţă.
Sculpturile, la care artistul lucrează deja, sunt turnate dintr-un ciment de înaltă calitate, iar viaţa lor submarină este garantată pentru o perioadă de 300 de ani. Taylor foloseşte doar materiale care nu dăunează mediului, iar modul de dispunere a creaţiilor sale favorizează dezvoltarea faunei şi florei. De exemplu, în Cancun, biomasa a crescut cu 12 % din 2009, când şi-a inaugurat o 'colecţie de artă', până în 2013. Totodată, cantitatea de crustacee, peşti şi moluşte s-a majorat cu 59-65 %.
Artistul nu utilizează metale sau materiale corozive, iar sculpturile sale au un pH neutru şi vor fi atent curăţate înainte de a fi scufundate în mare. Acestea vor fi fixate la o adâncime cuprinsă între 12 şi 15 metri, astfel încât muzeul va putea fi vizitat de scufundători cu antrenament bazic şi, în unele zile, lucrările vor putea fi admirate chiar de la suprafaţa apei.
Realizarea ineditului muzeu costă 700.000 euro.