Ungureanu: Prin decretarea stării de alertă, Ponta mai bagă un ban în buzunar baronilor locali
Instituirea stării de alertă înseamnă câştig pentru firmele angajate în deszăpeziri, undă verde dată achiziţiilor fără licitaţie şi afaceri derulate în favoarea baronilor locali, susţine preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu.
Fostul premier comentează, într-un comunicat remis luni agenţiei Mediafax, faptul că Guvernul a decretat starea de alertă în Vrancea, Buzău şi Brăila.
"Este scandalos să introduci stare de alertă ştiind foarte bine care a fost prognoza meteorologică. Instituirea stării de alertă înseamnă câştig pentru firmele angajate în deszăpeziri, nu pentru cetăţean. Înseamnă undă verde dată achiziţiilor fără licitaţie. Înseamnă afaceri derulate în favoarea baronilor locali. Situaţia zonelor afectate de ninsori este utilizată ca paravan pentru un nou tun dat de o adunătură de hoţi", afirmă Ungureanu.
Potrivit acestuia, premierul Victor Ponta demonstrează "din nou, loialitate" faţă de interesele baronilor săi, omiţând însă atribuţiile pe care le are faţă de un popor întreg.
"M-am săturat să văd cum această gaşcă de infractori exploatează la maxim fiecare situaţie pentru a-şi extrage foloase. Îşi bat joc de un popor, îşi bat joc de oameni", adaugă Mihai-Răzvan Ungureanu.
Premierul Victor Ponta a confirmat că în judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea va fi declarată starea de alertă, explicând că măsura este necesară pentru a exista o coordonare la nivel naţional, "o comandă unică", pentru operaţiunile de deblocare a drumurilor.
E a arătat astfel că declararea stării de alertă nu înseamnă că vremea este mai rea în acele zone sau că sunt facilitate achiziţii simplificate de bunuri ori servicii sau alocarea de fonduri şi nici nu este vorba de restrângerea unor drepturi ale cetăţenilor, ci este nevoie de o conducere unitară pentru rezolvarea rapidă a problemelor.
Membrii comandamentului de urgenţă au decis să declare starea de alertă în judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea, care au fost timp de şase ore sub cod roşu de viscol, au declarat anterior surse oficiale.
Conform legii, starea de alertă se referă la "punerea de îndată în aplicare" a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă, respectiv ale unui eveniment excepţional care, prin amploare şi intensitate, ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, iar Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă asigură coordonarea unitară a activităţilor.
Astfel, potrivit OUG 21/2004, pe durata situaţiilor de urgenţă sau a stărilor potenţial generatoare de situaţii de urgenţă poate fi declanşată starea de alertă.
După declararea stării de alertă, sunt puse de îndată în aplicare planurile de acţiuni şi măsurile de prevenire, de avertizare a populaţiei, de limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă.
În timpul stării de alertă poate fi dispusă, ca măsură de protecţie, scoaterea din zonele afectate sau potenţial a fi afectate, în mod organizat, a unor instituţii publice, agenţi economici, categorii sau grupuri de populaţie ori bunuri şi dispunerea acestora în zone şi localităţi care asigură condiţii de protecţie.
De asemenea, zonele afectate de ninsori şi viscol în care este declanşată starea de alertă pot primi ajutoare de urgenţă şi pentru acestea poate fi solicitată acordarea de asistenţă internaţională.
Pe timpul stării de alertă se pot dispune orice măsuri necesare.