Unii italieni se îndrăgostesc de România
Lobby-ul jurnalistului italian privind peisajele din România este de bun augur. Este semnalul că eforturile interne de a promova corect şi coerent ţara noastră dau roade.
Deşi presa din Italia a zugrăvit, de multe ori, în nuanţele cele mai sumbre realităţile referitoare la România şi locuitorii ei, există totuşi şi jurnalişti oneşti, care la adăpostul obiectivităţii meseriei încearcă să relateze în mod corect despre ţara noastră. Este şi cazul lui Giuseppe Ortolano, ziarist la cotidianul “La Repubblica”. În vizita întreprinsă în România, jurnalistul se declară entuziasmat atât de locurile vizitate, cât şi de ospitalitatea oamenilor locului.
"Mănăstirea Văratec este cea mai mare mănăstirea ortodoxă din România. Se află la o distanţă de 40 de kilometri de Piatra Neamţ , înconjurată de chilii şi de grădini relaxante, pline de flori multicolore şi tei seculari”, notează Ortolano. Cetatea Neamţului şi Lacul Roşu sunt alte două locuri uimitoare care merită văzute în România, la recomandarea jurnalistului italian. În încheierea articolului se vorbeşte şi despre ospitalitatea românilor. "Dacă aţi obosit, puteţi oricând să bateţi la uşa localnicilor. Vi se va răspunde cu drag şi veţi afla noi tradiţii şi legende din gura acestor oameni minunaţi", scrie italianul.
Lobby-ul jurnalistului italian privind peisajele din România este de bun augur. Este semnalul că eforturile interne de a promova corect şi coerent ţara noastră dau roade. Fiindcă dincolo de campaniile negative pe care presa occidentală le-a dirijat împotriva ţării noastre, adevărul este că, din punct de vedere turistic, ţara noastră are multe de arătat atât românilor, cât şi străinilor care ne vizitează.
Şi mai important este că pledoaria jurnalistului italian în favoarea României turistice nu este un caz izolat. Probabil cel mai greu nume european care promovează România autentică este Prinţul Charles al Marii Britanii, îndrăgostit de frumuseţea Transilvaniei, de tezaurul cultural al României şi de bogăţia tradiţiilor satului românesc. Aşa se face că Prinţul Charles şi-a achiziţionat o proprietate în satul Viscri din judeţul Braşov unde îşi petrece o bună parte a vacanţelor, peisajele de aici oferindu-i o adevărată oază de relaxare, cum însuşi nobilul britanic recunoaşte.
Desigur, România mai are multe de făcut din punct de vedere turistic. Dar avem cel puţin certitudinea că suntem pe drumul cel bun, că bogăţia peisajelor este valorificată la adevăratul potenţial, iar străinii sunt cei mai buni critici din acest punct de vedere. Din fericire, aprecierile jurnalistului italian sau promovarea ţării noastre de către Prinţul Charles sunt exemple dublate de un aflux de turişti străini tot mai mare. România are ce arăta Europei şi lumii întregi, ţine doar de noi să reuşim să promovăm pe mai departe frumuseţile ţării noastre.