Universitatea din Bucureşti este între primele 200 de universităţi din lume
Universitatea din Bucureşti este singura instituţie de învăţământ superior din România prezentă în Clasamentul Internaţional al Universităţilor pe Specializări - QS World University Rankings by Subject 2013. Universitatea din Bucuresti s-a clasat în primele 200 de universităţi din lume în cadrul a două discipline: limbi străine şi media şi comunicare.
Massachusetts Institute of Technology (MIT) a fost din nou cotată ca cea mai bună instituţie de învăţământ superior la nivel mondial în Informatică. Clasamentul include primele 200 de universităţi din lume în funcţie de 30 de specializări, printre care finanţe şi contabilitate, inginerie, fizică, economie şi drept, potrivit HotNews.
La clasamentul de anul acesta au fost evaluate 2.858 universităţi şi a inclus un total de 678 insituţii. Principalul dezavantaj al insitutţiilor din România şi din ţările vecine este considerat a fi lipsa lucrărilor de specialitate în publicaţiile recunoscute internaţional, susţin realizatorii acestui clasament.
Aceştia precizează că Universitatea din Bucureşti "este una dintre cele mai importante universităţi din România şi din sud-estul Europei" şi că este prima instituţie universitară română care a intrat în top 600 al universităţilor în lume. În prezent, Universitatea din Bucureşti are 19 facultăţi şi peste 30.000 de studenţi.
Top 10 universităţi în informatică
1. Massachusetts Institute of Technology (MIT) - SUA
2. Stanford University - SUA
3. University of Oxford - Marea Britanie
4. Carnegie Mellon University - SUA
5. University of Cambridge - Marea Britanie
6. Harvard University - SUA
7. University of California, Berkeley (UCB) - SUA
8. National University of Singapore (NUS) - Singapore
9. ETH Zurich (Swiss Federal Institute of Technology) - Elvetia
10. University of Hong Kong (HKU) - Hong Kong
Metodologia realizarii clasamentului
Clasamentul este realizat pe baza a patru indicatori cheie: cercetarea academică, calitatea predării, angajabilitatea absolvenţilor şi gradul de internaţionalizare. The QS World University Rankings este un clasament anual al celor mai bune 700 de universităţi din lume, realizat cu un grup de profesori şi cercetători recunoscuţi mondial.
În realizarea clasamentului universităţilor în funcţie de specializări se mai iau în considerare opinia cadrelor universitare şi a angajatorilor, precum şi numărul de citări ale lucrărilor de specialitate publicate şi indexul Hirsch care evaluează productivitatea şi impactul cercetării academice.