UNJR: Dacă şefii din DNA pot verifica netrimiterea în judecată, de ce nu ar verifica şi trimiterea
UNJR a transmis ministrului Justiţiei că este de acord cu posibilitatea procurorului ierarhic superior de a infirma soluţii netemeinice, având în vedere un ordin de la DNA, potrivit căruia şefii pot verifica deciziile de netrimitere în judecată.
"Unele voci din societate au afirmat că o asemenea prevedere ar afecta independenţa procurorului. Actuala reglementare din Legea 304/2004, la art. 64 alin. 3, prevede că <>. Pozitia UNJR, transmisă ministrului justiţiei, a avut în vedere faptul că <>", transmite UNJR.
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România face referire la un ordin prin care procurorii şefi adjuncţi ai DNA examinează din oficiu legalitatea măsurilor procesuale şi a celor de netrimitere în judecată.
"Aşadar, dacă procurorii şefi din DNA pot examina «temeinicia şi legalitatea» netrimiterilor în judecată, nu vedem care ar fi problema să le examineze cu atât mai mult pe cele de trimitere", susţine UNJR.
"Procurorii îşi desfăşoară activitatea sub control ierarhic. De partea cealaltă, independenţa procurorului se caracterizează prin imposibilitatea şefilor ierarhici de a le impune soluţii, dar în nici un caz la îngrădirea atribuţiilor acestora de a verifica temeinicia şi legalitatea lucrărilor procurorilor ierarhic inferior, atribuţii care sunt în concordanţă cu Constituţia", a mai spus UNJR, precizând că "trimiterea în judecată a unei persoane este o măsură cu consecinţe negative deosebite asupra vieţii unei persoane, motiv pentru care procurorul ierarhic superior are obligaţia de a fi primul care să verifice dacă măsurile/soluţiile sunt legale şi temeinice".