UNJR solicită CSM să amâne audierea Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia DNA
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să amâne audierea Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef al DNA, până la clarificarea procedurii urmate de ministrul Justiţiei.
UNJR a trimis miercuri Secţiei pentru procurori a CSM o scrisoare prin care a solicitat să amâne intervievarea Laurei Codruţa Kovesi pentru poziţia de procuror-şef al DNA "până în momentul în care Ministerul Justiţiei va face publice atât criteriile pe care le-a avut în vedere la înaintarea acestei propuneri către CSM, cât şi motivele pentru care această procedură nu a fost folosită pentru restul funcţiilor aflate într-o situaţie similară", potrivit unui comunicat de presa.
"UNJR subliniază faptul că propunerea Ministrului Justiţiei privind reînvestirea doamnei Laura Codruţa Kovesi în această funcţie a fost făcută fără a se urma o procedură clară, deschisă şi predefinită, aşa cum a cerut nu doar sistemul judiciar, ci şi Comisia Europeană în ultimele rapoarte MCV", se arată în scrisoarea adresată CSM.
Semnatarii scrisorii fac referire la raportul MCV pe anul 2015 în care se arată că "posturile de preşedinte al Curţii Supreme de Casaţie şi Justiţie, de procuror general şi de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt toate posturi care necesită proceduri clare, deschise şi predefinite", precum şi la o declaraţie a ministrului Justiţiei, Raluca Prună, care afirma pe 22 decembrie 2015 că va face o procedură transparentă în numirea procurorului-şef al DNA.
"Este neclar ce a făcut-o pe ministrul Justiţiei Raluca Prună să îşi încalce propriile afirmaţii şi recomandările Comisiei Europene, însă acest fapt a creat aparenţa unei înţelegeri politice, prin care rolul CSM în această procedură devine practic lipsit de relevanţă. Această aparenţă este întărită şi de faptul că ministrul Raluca Prună a afirmat că deja preşedintele Iohannis este de acord cu numirea, deşi doamna Laura Codruţa Kovesi încă nu a primit avizul CSM", menţionează UNJR.
Conform aceleiaşi surse, în cazul procurorilor, la fel ca în cel al judecătorilor, nu este suficient să spui ca magistrat că eşti independent, acest lucru trebuie să se şi vadă.
"Exact această aparenţă de independenţă este pusă la îndoială în acest caz, când pentru o singură persoană din conducerea parchetelor, ministrul Justiţiei Raluca Prună a decis să facă excepţie de la practica anterioară şi recomandările Comisiei Europene, propunându-o pe doamna Laura Codruţa Kovesi pentru un nou mandat la conducerea DNA fără proceduri clare, deschise şi predefinite", se arată în comunicat.
UNJR susţine că a militat de fiecare dată pentru excluderea oricărei înţelegeri politice în numirea în funcţii de conducere la vârful Parchetelor, solicitând în mod constant ca acestea să fie consecinţa unui proces transparent, obiectiv şi care să asigure egalitate de şanse tuturor candidaţilor.
"Crearea de excepţii de la reguli şi proceduri, indiferent de persoana implicată, creează un precedent periculos şi vulnerabilizează, în cazul de faţă, atât DNA-ul, cât si persoana care va ocupa funcţia de conducere a sa", se mai menţionează în comunicatul UNJR.