Uraganele cu nume feminine fac mai multe victime decât cele cu nume masculine
Uraganele cu nume feminine fac de trei ori mai multe victime decât cele cu nume masculine fiindcă oamenii au tendinţa să le subestimeze forţa, arată un studiu publicat luni în Statele Unite, citat de Agerpres.
Pentru a nu fi acuzate de sexism, centrele de meteorologie au hotărât din anii 1970 să boteze uraganele cu nume atât feminine, cât şi masculine, conform unui sistem stabilit dinainte. Anterior, primeau prenume feminine, potrivit credinţei populare că stările femeilor sunt la fel de imprevizibile ca şi furtunile.
Rezultatul schimbării felului în care sunt botezate uraganele a avut consecinţe tragice, arată un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, care analizează uraganele abătute asupra Statelor Unite între 1950 şi 2012. 'Un uragan cu nume masculin face în medie 15,15 victime, în timp ce unul cu nume feminin, circa 41,84', se spune în studiu. 'Altfel spus, dacă numele unui uragan se schimbă din Charley în Eloise, vor fi de trei ori mai multe victime', adaugă cercetarea. Autorii studiului au exclus uraganul Katrina (2005) din cauza numărului extrem de mare de victime care ar fi influenţat rezultatul calculelor, potrivit Agerpres.
'Când se evaluează intensitatea unei furtuni, oamenii au tendinţa să recurgă la ceea ce ştiu despre bărbaţi şi femei', explică unul din autori, Sharon Shavitt, profesor de marketing. 'Prin urmare, furtunile cu nume de fete, mai ales cele cu nume foarte feminine, ca Belle sau Cindy, par mai blânde şi mai puţin violente', adaugă ea.
Persoanele chestionate despre furtuni numite Christina, Alexandra sau Victoria, au spus că li se par mai puţin periculoase decât cele botezate Christopher, Alexander sau Victor.
'Este o descoperire extrem de importantă', apreciază Hazel Rose Markus, profesor de ştiinţe ale comportamentului la Universitatea Stanford, care nu a participat la studiu. 'Acest lucru dovedeşte cât de mult acţiunile noastre sunt ghidate de asociaţiile de idei', spune ea.
Studiul arată în final că este necesar 'să se elaboreze un nou sistem de botezare a uraganelor pentru a reduce influenţa prejudecăţilor asupra evaluării furtunilor şi a îmbunătăţi pregătirea' oamenilor în vederea lor.