Urmele negre ale guvernării PDL încă se văd
Alexandra Radu
|
08 mai, 2013
La Hidroelectrica, după ce contractele păguboase au fost reziliate, compania a ajuns ca în acest moment să înregistreze o creștere.
Corpul de Control al Guvernului a anunțat ieri că au fost descoperite noi nereguli la contractele încheiate în perioada 2010 – 2012 de una din companiile de stat – Complexul Energetic Oltenia. Astfel de anunțuri probabil că nu ar trebui să ne mai surprindă, după ce, ani la rândul, în companiile la care statul este acționar majoritar clientelismul politic a fost în floare. Dezvăluirile venite din partea guvernului nu fac decât să arate nivelul dezastrului produs în timpul guvernărilor PDL.
După ce au fost dezvăluite de către actualul guvern contractele păguboase de la Hidroelectrica și au fost divulgate neregulile de la CONPET, RADET și RATB, Executivul își continuă „bătălia” cu profitorii de pe urma contractelor cu statul. Începând cu mai 2012 s-a dat startul „decăpușării” companiilor de stat. Prima a fost Hidroelectrica, pentru ca mai apoi să se continue cu Oltchim. Acum, pe lista companiilor care au nevoie de o revizuire a contractelor încheiate este Complexul Energetic Oltenia.
Controlul efectuat de inspectorii guvernamentali vine la un an de la înființarea Complexului Energetic Oltenia, care s-a format prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari și Turceni și a Societății Naționale a Lignitului Oltenia.
În urma controlului efectuat de Corpul de Control al Guvernului la Complexul Energetic Oltenia, s-au descoperit o serie de acte și operațiuni din perioada 2010-2012, considerate de către inspectorii executivului ilicite. Printre neregulile constatate se încadrează contracte de sponsorizare de zeci de milioane de lei sau contracte de prestări de servicii supraevaluate. Un fapt interesant care reiese din raportul Corpului de Control este achiziția de autoturisme, lucru interzis de lege în perioada supusă controlului.
Raportul întocmit de inspectorii guvernamentali a scos la lumină majorări ilegale, cu peste 20% din valoarea inițială a contractelor de achiziție publică. În ceea ce privește contractele de sponsorizare, acestea sunt în număr de 76, având o valoare de peste 19 milioane de lei. Printre neregulile constatate se numără și 19 contracte pentru servicii de asistență juridică pentru care s-au efectuat plăți de 1,1 milioane lei.
În urma faptelor constatate la Complexul Energetic Oltenia, Guvernul a anunțat că va sesiza DNA. Prin acest demers cercetările vor fi continuate de către procurorii anticorupție, iar cei responsabili pentru neregulile descoperite vor putea fi trași la răspundere.
Prin astfel de acțiuni Guvernul actual dă un semnal clar că nu va accepta clientelismul politic la companiile de stat. Dacă în timpul guvernărilor PDL am asistat la o înrădăcinare a intereselor politice în companiile de stat și la încheierea de contracte dezavantajoase pentru statul român, acum a venit timpul ca acestea să fie reziliate. Acest demers de „decăpușare” a companiilor de stat este unul din plusurile Guvernului Ponta la un an de la preluarea puterii executive.
La Complexul Energetic Oltenia trebuie aplicat modelul pe care guvernul l-a utilizat la Hidroelectrica. Executivul trebuie să aibă în vedere încetarea contractele cu nereguli. La Hidroelectrica, după ce contractele păguboase au fost reziliate, compania a ajuns ca în acest moment să înregistreze o creștere, iar predicțiile pentru acest an sunt unele favorabile, în sensul că se va afla pe profit.
Tag-uri:
Complexul Energetic Oltenia, Corpul de Control al Guvernului, Hidroelectrica, Rovinari, Turceni
loading...
Ştirile orei
FEMINIS.RO
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x