USL pune degetul pe rana corupției în Justiție

| 20 aug, 2013

Există nenumărate exemple de foști magistrați, unii care se află chiar la închisoare, dar care primesc în continuare pensii de de peste 10.000 de lei. Aceste pensii speciale vin ca o recompensă pentru sacrificiile personale cerute de profesia de magistrat, or dacă ai fost condamnat pentru fapte de corupție, înseamnă că nu ți-ai îndeplinit îndatoririle profesiei, ba mai mult, ai afectat imaginea justiției, care ar trebui să fie imparțială.

Primul-ministru Victor Ponta i-a cerut ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, ca la începutul următoarei sesiuni, Parlamentul să aibă pe masa de lucru proiectul de lege prin care magistrații condamnați pentru fapte de corupție sau excluși din magistratură rămân fără pensiile speciale.

În acest moment, chiar dacă sunt cercetați sau condamnați la pedepse cu executare, magistrații se pot pensiona oricând, valorile pensiilor speciale fiind și de zeci de mii de lei. De asemenea, se dorește ca dreptul de a ieși la pensie să fie suspendat pe perioada în care magistratul este cercetat sau așteaptă o sentință definitivă. Proiectul a primit acordul CSM, care a sesizat însă o posibilă problemă de neconstituționalitate: legea nu se poate aplica retroactiv pentru foștii magistrați care au ieșit deja la pensie, textul legii menționând că aceștia ar trebui să restituie statului diferența dintre pensia specială încasată și pensia din sistemul public de pensii.

Inițiativa este una foarte bună, deoarece există nenumărate exemple de foști magistrați, unii care se află chiar la închisoare, dar care primesc în continuare pensii de de peste 10.000 de lei. Aceste pensii speciale vin ca o recompensă pentru sacrificiile personale cerute de profesia de magistrat, or dacă ai fost condamnat pentru fapte de corupție, înseamnă că nu ți-ai îndeplinit îndatoririle profesiei, ba mai mult, ai afectat imaginea justiției, care ar trebui să fie imparțială. În acest caz, de ce să te mai răsplătească statul pentru perioada în care teoretic ar fi trebuit să împarți dreptatea, când singura ta grijă a fost să îți sporești averea prin metode ilicite, cerând șpagă de la unul sau altul, pentru a da decizii sau sentințe favorabile?

Problema corupției în magistratură este însă una mult mai gravă, iar ea pornește de pe băncile facultății, ținând de mentalitatea unora dintre cei care se visează judecători sau procurori. Îmi aduc aminte de o discuție pe care am avut-o acum mulți ani cu o proaspăt absolventă de Drept, care dorea să urmeze o carieră în magistratură. Când am întrebat-o dacă are o pasiune pentru lege, și de ce preferă profesia de judecător, în dauna celei de avocat, mult mai bine plătită, mi-a spus că știe exemple de judecători, părinți ai unor colegi de facultate, care au averi impresionante, strânse din mită. Am avut un șoc puternic când m-am gândit că dacă planurile ei s-ar împlini, România s-ar alege cu încă un judecător care ar da sentințe în funcție de buzunar, nu de spiritul legii.

Din păcate, o astfel de gândire a împânzit multe minți tinere, care se visează viitori slujbași ai statului, doar pentru că își imaginează că într-o funcție de decizie vor putea avea câștiguri substanțiale și rapide, ilegale, desigur. Sper ca arestările din ultima vreme să îi facă pe mulți să se răzgândească.

Revenind la problema pensiilor speciale încasate de magistrații corupți, iată că în sfârșit cineva a sesizat această situație scandaloasă și a decis să acționeze. Poate așa, judecătorii și procurorii se vor gândi de două ori înainte să încalce legea, deoarece acum vor avea mai multe de pierdut.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ