USR propune un proiect de lege prin care infractorii să nu se mai bucure de averile dobândite ilegal
USR depune un proiect de lege prin care infractorii să nu se mai bucure de averile dobândite ilegal, prin care se prelungeşte perioada în care se poate face confiscarea extinsă şi prevede ca ANABI, care are oameni specializaţi în căutarea tranzacţiilor şi evaluarea bunurilor persoanelor condamnate penal, să facă documentarea şi urmărirea bunurilor infractorilor, dar şi să poată cere confiscarea extinsă.
În acest fel, nu doar că sunt eliberaţi procurorii care au şi aşa un grad de încărcare ridicat, dar cresc şansele ca prejudiciile să fie recuperate şi ca infractorii să nu se mai bucure de averile generate prin corupţie, uneori după condamnări cu suspendare sau în sistem semi-deschis şi cu tratament preferenţial.
”Zilnic, infractorii râd în nas cetăţenilor cinstiţi, cumpărând cu banii dobândiţi ilegal nu doar bunuri de lux, ci şi protecţie de la autorităţi şi politicieni. USR vrea ca averile făcute prin infracţiuni să se întoarcă la bugetul de stat şi a depus un proiect de lege prin care este îmbunătăţit mecanismul confiscării extinse, iar Agenţia Naţională pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) capătă atribuţii în documentarea şi urmărirea bunurilor infractorilor. România are legislaţie pe confiscarea extinsă, însă practica a demonstrat faptul că avem prea puţini procurori, cu un volum de muncă mult prea mare pentru a reuşi să se ocupe şi de urmărirea şi condamnarea infractorilor, dar şi de urmărirea şi confiscarea bunurilor acestora”, afirmă USR într-un comunicat.
USR precizează că ”cifrele vorbesc de la sine despre sub-performanţa actualului sistem al confiscării extinse, astfel că în perioada 2017-2021, au fost pronunţate anual între 14 şi 30 de hotărâri care cuprind confiscări extinse. Prin comparaţie, au fost dispuse, anual, între 4.394 şi 11.645 de confiscări speciale”.
”Confiscarea extinsă trebuie să funcţioneze, altfel nu vom scăpa niciodată de personaje gen Buzatu, Dragnea sau Arsene! Dacă luăm doar cazul Buzatu şi îl extrapolăm, ne speriem: Dumitru Buzatu cerea 10% din valoarea contractelor atribuite. Asta îmi indică mie că firma factura cu cel puţin 20% peste valoarea normală. Anul trecut, statul român a cheltuit 174 de miliarde de lei pentru bunuri şi servicii. 20% înseamnă 34 de miliarde de lei în plus faţă de cât ar fi trebuit. Această sumă acoperă toată gaura bugetară pentru care Guvernul PNL-PSD vrea să mărească taxele şi impozitele pentru noi toţi”, declară deputatul USR Victor Ilie, iniţiator al proiectului de lege.
Proiectul USR prelungeşte perioada în care se poate face confiscarea extinsă şi prevede ca ANABI, care are oameni specializaţi în căutarea tranzacţiilor şi evaluarea bunurilor persoanelor condamnate penal, să facă documentarea şi urmărirea bunurilor infractorilor, dar şi să poată cere confiscarea extinsă. ”În acest fel, nu doar că sunt eliberaţi procurorii care au şi aşa un grad de încărcare ridicat, dar cresc şansele ca prejudiciile să fie recuperate şi ca infractorii să nu se mai bucure de averile generate prin corupţie, uneori după condamnări cu suspendare sau în sistem semi-deschis şi cu tratament preferenţial”, precizează formaţiunea.
”Este important ca Parlamentul României să dea un semnal politic clar prin creşterea eficienţei unei proceduri cheie în descurajarea infracţionalităţii, inclusiv a faptelor de corupţie. Prin prelungirea termenului în care se poate face confiscarea extinsă, cresc şansele ca Statul român să poată identifica şi confisca alte bunuri şi sume de bani generate din activitatea infracţională. Iar PSD, alături de PNL, va avea ocazia să demonstreze dacă vrea să prevină cazuri precum cel al lui Dumitru Buzatu şi în ce măsură sprijină lupta împotriva corupţiei”, afirmă deputata USR Oana Murariu.
Tag-uri:
loading...
Ştirile orei
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x