Va candida Victor Ponta la prezidențiale?
Presiunile politice la care premierul este supus pentru a candida la funcţia supremă în stat cresc pe măsură ce timpul trece şi scrutinul prezidențial se apropie. Analiza se bazează pe declaraţiile liderilor PSD, pe poziţia lui Victor Ponta în sondaje şi pe poziţia politică pe care Crin Antonescu s-a plasat într-un an şi jumătate de guvernare USL. Va candida Victor Ponta peste un an la prezidenţiale?
Ce îţi trebuie ca să ajungi preşedinte? În primul rând notorietate. Ai nevoie să ajungi cunoscut în toate colţurile ţării pentru a putea spera măcar să câştigi scrutinul. În cel de-al doilea rând ai nevoie de putere. Susţinerea politică este de asemenea indispensabilă pentru ca un candidat, oricare ar fi numele său, să acceadă la această funcţie de mare responsabilitate pentru România. În cel de-al treilea rând ai nevoie de încredere. Scrutinul prezidențial este cel mai dificil scrutin electoral din România, să aduci milioane de oameni la vot nu este deloc uşor, ai nevoie de încredere electorală, o încredere care se câştigă destul de greu şi se pierde cât ai zice „peşte”. În ultimul rând, dar nu în cele din urmă ai nevoie de bani. Ai nevoie de fondurile necesare pentru a susţine o campanie la nivel naţional, ai nevoie de oameni care să te susţină financiar, ai nevoie de sponsori şi donaţii pentru a pune în scenă turneul electoral şi pentru a produce materialele electorale care, deşi nu îţi câştigă o campanie fără mesajele potrivite şi fără un cadru potrivit, sunt absolut necesare oricărui candidat. Peste toate acestea este nevoie de un cadru favorabil electoral. Asta înseamnă că pentru a putea să visezi la funcţia de preşedinte ai nevoie de alţi contracandidaţi care să piardă. Logic, nu?
Merită să spunem, încă de pe acum, faptul că ceea ce va face Crin Antonescu peste un an, depinde acum, exclusiv de Victor Ponta. Funcţia de premier îi oferă o vizibilitate foarte mare acestuia, spre deosebire de Crin, care pe lângă faptul că este preşedintele Senatului o funcţie destul de neimportantă din punctul de vedere al media, mai şi dispare luni întregi din spaţiul public, în vacanţa sau mai ştim noi pe unde.
Să continuăm comparaţia. La nivel de putere şi susţinere politică Ponta este din nou în faţa lui Crin Antonescu. PSD-ul are mai mulţi membri în poziţii de forţă, atât la nivel local cât şi la nivel central. Parlamentul se află de asemenea sub controlul PSD-ului, mai ales după plecările succesive recente din PPDD. Puterea se raliază mult mai uşor în spatele lui Ponta, care conduce un partid fără prea multe conflicte interne, fără prea multe controverse, spre deosebire de partidul lui Antonescu care încă îl sfidează uneori, când are posibilitatea.
La capitolul încredere să spunem cinstit, Victor Ponta se află la cote foarte ridicate, în timp de Antonescu este acum în picaj. S-a scris de mai multe ori pe Obiectiv.info de nivelul de încredere la care preşedintele PNL a reuşit să se „ridice” imediat după vara acestui an. Sondajele ne arată că Victor Ponta îl depăşeşte chiar pe Mugur Isărescu la capitolul încredere cu 25% (CSOP octombrie) în timp de Antonescu se chinuie să îl depăşească pe Mihai Răzvan Ungureanu care are numai 15% cotă de încredere, Crin are 16%.
Dacă tot am ajuns la sondaje de opinie, deja au apărut cercetări care l-au introdus pe Victor Ponta între politicienii care sunt presupuşi ca şi candidaţi la prezidenţialele de anul viitor. CSCI ne arată că Victor Ponta ar lua în primul tur 32% din voturile exprimate. Atenţie, acest sondaj este făcut fără ca premierul să anunţe vreodată, sau altcineva să anunţe vreodată că actualul premier va candida la prezidenţiale. Crin Antonescu, singurul candidat anunţat pentru prezidenţiale până în ziua de azi, are doar 25% intenţie de vot, puţin, foarte puţin.
Susţinerea pe care Ponta o poate obţine pentru candidatura la prezidenţiale este fără îndoială, cel puţin în momentul acesta, mai mare decât susţinerea, chiar şi financiară pe care o poate obţine Crin Antonescu. Acestea fiind spune este clar că anul viitor devine foarte interesant pentru preşedintele Senatului, Crin Antonescu. Mesajele lui Ponta din ultimele zile sunt evidente şi se bazează pe ceea ce am spus eu mai sus. Dacă Antonescu îşi îndepărtează electoratul USL şi menţine scorul dezastruos din sondaje PSD se poate orienta foarte repede la susţinerea altcuiva. De asemenea USL-ul poate exista şi după Antonescu. Să fim serioşi, resursele sunt la guvernare, de ce ar risca toţi liderii PNL poziţiile pe care le au la guvernare pentru Antonescu? Chiar mai mult, de ce ar renunţa liderii locali ai PNL la resursele pe care le primesc de la Guvern, pentru ambiţiile lui Antonescu?
În eventualitatea în care liderul liberal nu înţelege şi este foarte probabil să nu înţeleagă că trebuie să se reprofileze serios şi în scurt timp pentru a avea posibilitatea să rămână în politica de top, atât PNL-ul cât şi restul clasei politice este posibil să îl arunce ca pe o măsea stricată şi cel mai interesant este că singurul lucru pentru care va rămâne cunoscut va fi faptul că i-a ţinut fotoliul de la Cotroceni cald lui Băsescu pe perioada „vacanţei” din 2012.
Ponta poate candida la prezidenţiale şi nu numai că poate candida dar poate şi câştiga. Antonescu devine din ce în ce mai slab în faţa lui Ungureanu care se pare că are loc de creştere în următorul an. O eventuală raliere în spatele său a forţelor de dreapta l-ar pune pe Antonescu în poziţia ingrată de a pierde tot suportul pe care acum USL-ul îl oferă. Deznodământul rămâne de văzut, cert este că viitorul politic al lui Antonescu se joacă la anul.
Ştirile orei
adica,nici voi nu sunteti convinsi..
e bine..
tu zici ca cert,ralierea cu dreapta i-ar fi fatala lui Antonescu..
eu cred ca i-ar fi fatala lui Ponta...
insa eu ,nu sunt asa inteligent ca tine..