Va interveni comunitatea internaţională în Siria?
Conflictul din Siria a atras în această săptămână atenţia întregii comunităţi internaţionale. Atacul chimic folosit de către autorităţile de la Damasc împotriva insurgenţilor sirieni a făcut ca marile puteri ale lumii să reacţioneze rapid.
Moartea a peste 1000 de civili sirieni, marea lor majoritate copii şi femei, a făcut ca ONU să se întrunească într-o şedinţă de urgenţă. În urma întâlnirii cu ușile închise au apărut reacţii diverse. Dacă imediat după acea întrunire s-a spus că trebuie să se facă lumină în acest caz, uşor reacţiile s-au diversificat, ajungându-se chiar şi la avansarea posibilităţii de a interveni militar.
Faptul că Siria a folosit arme chimice pare să fie un lucru acceptat de tot mai multe state. Ministrul de Externe al Suediei, Carl Bildt, a spus că este aproape sigur de utilizarea acestor arme în conflictul intern din Siria. De asemenea, Hassan Rohani a evocat utilizarea de agenţi chimici în Siria, evitând totuşi să atribuie vreunei părţi acest atac.
O posibilă intervenţie armată a fost pusă pe tapet încă din cursul acestei săptămâni, când ministrul de Externe al Franţei, Laurent Fabius, a afirmat că ţara sa doreşte o reacţie în forţă în cazul în care se adevereşte atacul chimic. Însă, acesta a exclus o intervenţie la sol. Reacţia Statelor Unite a fost totuși mai vehementă, Pentagonul mobilizând deja armata pentru o eventuală intervenţie militară împotriva regimului lui Bashar al-Assad.
Poziţia Rusiei pare că suferă modificări în cazul Siriei. Dacă de la începutul conflictului dintre putere şi rebeli, autorităţile de la Moscova s-au poziţionat de partea lui al-Assad, acum observăm o detaşare a ruşilor faţă de acţiunile guvernului sirian. Rusia, alături de China, au respins orice intervenţie în Siria, dar şi o sancţiune clară în ceea ce priveşte atacul chimic. După discuţia dintre Serghei Lavrov şi John Kerry, Rusia a ajuns la concluzia că este nevoie de o anchetă obiectivă a misiunii experţilor ONU.
Un punct comun întrunit în relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite în ceea ce priveşte Siria ar putea duce la o încetare a conflictului în curând. Bashar al-Assad nu a dat până în acest moment impresia că ar ceda în conflictul cu opoziţia siriană, atacurile fiind întreţinute astfel luni bune. Pierderea Rusiei ca aliat de bază ar face ca al-Assad să regândească întreaga sa strategie. De asemenea, repoziţionarea Rusiei în acest conflict ar facilita o intervenţie armată a trupelor ONU în Siria.
Felul în care acţionează autorităţile siriene reprezintă o sfidare faţă de întreaga lume diplomatică şi faţă de instituţiile internaţionale, atacul având loc chiar în momentul în care experţii ONU se aflau în ţară. Utilizarea armelor chimice reprezintă o crimă împotriva umanităţii, iar astfel de acţiuni ar trebui sancţionate dur de către organizaţiile internaţionale.
Instabilitatea din Siria reprezintă o ameninţare pentru pacea mondială care, dacă nu poate fi soluţionată prin negocieri, atunci o intervenţie armată în zona este necesară pentru a pune capăt crimelor.
Ştirile orei
restul ,este scris la kilogram,compilatie de citate...