VACANŢĂ PRELUNGITĂ DE PAŞTE 2017: Ce bugetari au LIBER şi a treia zi de Paşte
Contractul colectiv de muncă le permite profesorilor să stea acasă şi în cea de-a treia zi de Paşte. Parlamentarii şi-au trecut "activităţi în circumscripţiile electorale" începând de vineri, iar deputaţii revin la şedinţe marţi de la ora 14.00.
Porofesorii au liber şi a treia zi de Paşte. "În conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă din învățământul preuniversitar, în data de 18 aprilie (a treia zi de Paști), personalul didactic din învățământul preuniversitar beneficiază de zi liberă. Prin urmare, dacă respectiva zi este liberă pentru profesori, este liberă și pentru elevi. Informația a fost comunicată școlilor înca de anul trecut, imediat după aprobarea structurii anului școlar 2016-2017", arată ministerul Educației.
Faptul că elevii au liber în a treia zi de Paște, înseamnă că aceștia vor beneficia de o vacanță prelungită. Ei nu vor mai face ore în perioada 17 aprilie – 1 mai 2017. Elevii se întorc la cursuri pe data 2 mai, urmând să meargă la cursuri până pe 16 iunie. Vacanța de vară durează până în data de 10 septembrie 2017. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 26 mai 2017, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 9 iunie 2017.
O nouă mini-vacanţă de cinci zile îi aşteaptă pe români, la scurt timp după Paşti. De ea se vor putea bucura atât elevii, cât şi bugetarii şi angajaţii din mediul privat întrucât o parte din zilele luate în calcul sunt sărbători legale.
ZILE LIBERE 2017. La începutul lunii iunie, românii se vor putea bucura de o nouă minivacanţă de cinci zile, după cum urmează:
Joi 1 iunie 2017 - Ziua Copilului declarată ZI LIBERĂ
Vineri 2 iunie 2017- cel mai probabil va fi declarată ZI LIBERĂ întrucât face "punte" cu weekendul
Sâmbătă şi Duminică 3 şi 4 iunie 2017 - Weekend şi Prima zi de Rusalii
Luni 5 iunie 2017 - a doua zi de Rusalii, ZI LIBERĂ.
VACANŢA DE PAŞTE: Fac sau nu cursuri elevii pe 19 aprilie?
ZILE LIBERE 2017. Codul Muncii prevede 14 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Unirii Principatelor Romane, Ziua Internaţională a Muncii, Ziua Copilului, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României.
Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
ZILE LIBERE 2017. De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Următoarele ZILE LIBERE în 2017
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Națională a României
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul.