Valeriu Gheorghiţă: 2.489 de reacţii adverse la vaccinul anti-COVID, 74% generale şi locale

| 09 feb, 17:47

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi că de la debutul campaniei s-au înregistrat 2.489 de reacţii adverse, cele mai multe fiind generale şi locale. Până acum nu s-au înregistrat cazuri de şoc anafilactic, deşi 4% dintre persoanele vaccinate au raportat reacţii alergice.

Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat câte cazuri de parestezii la nivelul feţei au fost înregistrate în urma vaccinări anti-COVID-19.

“Le putem centraliza, dar pot să vă spun că atât datele din România, cât şi datele de la nivel internaţional, în mod deosebit din Israel, arată şi aceste lucruri sunt menţionate şi în rezumatul caracteristicilor produsului, este o particularitate prezenţa prezenţa acestor parestezii mai ales la nivel facial, dar şi nivel membrelor legate de vaccinarea cu vaccinul de la Pfizer. Raportul Agenţiei Europene a Medicamentului publicat pe 28 ianuarie este primul raport al datelor de siguranţă după momentul în care a fost pus în uzul practic, nu arată evenimente sau reacţii adverse altele decât cele deja menţionate în rezumatul caracteristicilor produsului, nu s-au înregistrat reacţii adverse ieşite din comun. Practic ceea ce era cunoscut şi menţionat în RCP a fost validat şi după vaccinarea a zeci de milioane de persoane”, a afirmat coordonatorul centrului de vaccinare, potrivit News.ro.
El a menţionat că aceste parestezii sunt trecătoare şi nu lasă sechele.
“Aceste parestezii sunt tranzitorii, sunt trecătoare şi nu lasă sechele pe termen lung. Evident, creează o stare de anxietate pentru persoana în cauză însă atunci când explicăm poate mai bine aceste reacţii adverse rar întâlnite şi printr-o consiliere a persoanei în cauză cred că lucrurile pot să fie controlate fără probleme”, a afirmat Gheorghiţă.
De asemenea, el a mai fost întrebat dacă au fost situaţii în care a fost nevoie de utilizarea epipenelor care se află în fiecare centru de vaccinare.
“Au fost câteva situaţii în care s-au folosit seringile umplute cu adrenalină, având în vedere că în prezent în momentul de faţă este mai prudent atunci când o persoană acuză o stare generală modificată, evident colegii din centrele de vaccinare din prudenţă pot să folosească aceste medicamente tocmai pentru a asigura un nivel cât de poate de ridicat al protecţiei  persoanelor respective. Nu au fost înregistrate cazuri de şoc anafilactic”, a transmis coordonatorul campaniei de vaccinare.
Întrebat cum s-au manifestat reacţiile alergice după vaccinarea, Valeriu Gheorghiţă a răspuns: “În majoritatea cazurilor au fost erupţii de tip urticarian şi au mai fost cazuri de angioedem, adică de tumefiere la nivelul buzelor”.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ