Varujan Vosganian: Uniunea Europeană trebuie să-şi asume o politică industrială comună
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a evidenţiat, vineri, la un forum pe teme economice desfăşurat în staţiunea Mamaia, necesitatea stabilirii unei strategii comune la nivelul Uniunii Europene privind reindustrializarea, proces complex ce trebuie ridicat 'la rang' de politică industrială, care să se coreleze cu alte politici ale UE.
"Conceptul de reindustrializare este o cerinţă a perioadei pe care o parcurgem. Una dintre importantele concluzii ale crizei economice a fost aceea că la nivelul Uniunii Europene s-a focalizat atenţia mai mult asupra economiei nominale şi mai puţin asupra economiei reale. (...) Pericolul în care s-a aflat economia nominală de a nu avea o economie reală care s-o susţină a dus la lansarea, de puţină vreme, a acestui concept. Reindustrializarea este un proces complex (...) şi are drept concept cheie competitivitatea. România este implicată la vârf, în UE, în acest proiect. Împreună cu celelalte ţări producătoare de oţel, Luxemburg, Belgia, Franţa şi Polonia, România a susţinut un program pentru oţel. Acest program a fost definitivat la nivelul miniştrilor industriei şi, pe 11 iunie, va fi discutat în Comisia Europeană. Dacă va fi adoptat, va fi un pas uriaş înainte în calea politicii industriale comune", a spus ministrul Economiei.
Potrivit acestuia, Uniunea Europeană trebuie 'să asume' o politică industrială comună pe baza căreia statele membre să ia măsurile ce se impun.
"În clipa în care acest plan de acţiune va fi adoptat, noi vom face un corespondent românesc, planul de acţiune privind oţelul în România. (...) S-ar putea ca luna viitoare să putem face acest program şi să-l discutăm cu companiile producătoare de oţel. Planul de acţiune privind oţelul are câteva măsuri, cel puţin în proiectul pe care noi l-am înaintat Comisiei Europene, care sunt foarte utile. De ce e nevoie de un astfel de plan de acţiune? Pentru că există măsuri pe care o ţară nu le poate lua de una singură, pentru că ele ţin de politica comună europeană", a declarat Vosganian.
Ministrul Economiei a punctat, totodată, câteva probleme existente în ţara noastră.
"În România, oţelul are câteva probleme cum ar fi de pildă hemoragia de fier vechi către Turcia sau către alte ţări din afara Uniunii Europene, cum ar fi importurile la preţuri mai scăzute şi evaziunea fiscală pe TVA la produsele metalurgice, presiunea asupra costurilor datorate cogenerării şi energiilor regenerabile, cum ar fi fiscalitatea. Noi am propus Comisiei Europene ca statele europene să asume o hotărâre prin care să nu mai majoreze sarcina fiscală", a spus ministrul.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a participat, vineri, în staţiunea Mamaia, la forumul 'Reindustrializarea României. Mediul de afaceri. Finanţări', sub genericul 'Economia românească în context european', organizat de revista 'Finanţe şi Afaceri', cu sprijinul Ministerului Economiei şi al Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES).