Vasile Blaga doarme-n front
Vasile Blaga pare a se fi izolat într-o lume proprie, în care semnalele politice fie nu mai răzbat, ori nu mai are cine să le interpreteze. Impactul condamnării lui Fenechiu asupra raportului MCV va fi cel mult în registrul pozitiv, în desfășurarea cazului neexistând niciun fel de impedimente aduse actului de justiție, dimpotrivă.
Ceea ce părea inițial o calitate a lui Vasile Blaga, pentru care a și fost poreclit ”Buldogul”, se dovedește în prezent a fi mai degrabă un defect greu de ignorat. Mă refer la stilul său imperturbabil, prin care își vedea de ale lui, ignorând impasibil atacurile celorlalți.
Însă Vasile Blaga nu reacționează nu pentru că duce la efort sau nu simte durerea. Din păcate pentru acesta, ultimele sale inițiative dovedesc că pur și simplu acesta nu înțelege, sau în orice caz procesează mai greu ceea se întâmplă în mediul politic.
Ultima tresărire, care l-a și trezit din cumplita moțăială politică în care se scufundase, pare o reacție întârziată la criticile care i s-au adus cu ceva timp în urmă, când a fost acuzat că nu face o opoziție reală USL-ului aflat la guvernare. PDL, prin vocea liderului său, cere în cel mai inoportun moment posibil convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului, pe motiv că ar exista un impact al cazului Fenechiu asupra MCV.
Ca să nu fie chiar în totalitate cusută cu ață albă, liberal-democrații mai pretextează şi ”dezbaterea în regim de urgenţă a legii privind personalul de specialitate din Justiţie pentru a se putea pune în practică Codul de procedură penală şi Codul penal", conform declarației lui Vasile Blaga.
Ca într-o scenetă amuzantă de pe o rețea de socializare, Vasile Blaga tresare pe băncuțele incomode ale opoziției parlamentare și își încordează firavii mușchi parlamentari, cerând cu zero șanse de reușită, în plină vacanță parlamentară, convocarea unei sesiuni extraordinare pe tema MCV.
Probabil că există fatalmente un efect Fenechiu, așa cum îl numește liderul liberal-democrat, dar nu asupra MCV ci asupra credibilității și autorității erodate a lui Vasile Blaga în propriul partid.
Vasile Blaga pare a se fi izolat într-o lume proprie, în care semnalele politice fie nu mai răzbat, ori nu mai are cine să le interpreteze. Impactul condamnării lui Fenechiu asupra raportului MCV va fi cel mult în registrul pozitiv, în desfășurarea cazului neexistând niciun fel de impedimente aduse actului de justiție, dimpotrivă. Victor Ponta i-a cerut acestuia să respecte decizia judecătorilor, chiar dacă aceasta nu este încă definitivă. În plus, premierul a declarat că acest caz poate fi considerat un precedent pe viitor, pentru a evita sabotarea cabinetelor în maniera binecunoscută până acum, prin anchete și cercetări fără număr și finalizare.
Colac peste pupăză, exact în aceeastă perioadă survin și semnalele extrem de importante, din Franța, privitoare la aderarea României la Schengen, semnale care dovedesc contrariul și îl pun pe Vasile Blaga într-o postură ridicolă. Cred sincer că până să apuce liderii grupurilor parlamentare PDL să-și convingă omologii din grupurile UDMR şi PPDD privitor la beneficiile unei sesiunii extraordinare, se termină vacanța parlamentară.
Din sesiunea de toamnă, nimeni nu s-ar mira să vadă că Vasile Blaga și-a epuizat energiile, până spre primăvară. Sau poate că cei din PDL se vor dumiri într-un final că, mai ușor decât strângerea celor 137 de semnături necesare convocării sesiunii, ar fi strângerea liberal-democraților nemulțumiți pe o platformă comună, pentru a schimba onorabila conducere care nu reușește să scoată partidul din letargia somnolentă actuală.