Vasile Blaga, despre presupusa sponsorizare de la Buzăianu: Nu am cunoștință despre nicio sponsorizare de 3 milioane de euro
Copreședintele PNL Vasile Blaga s-a prezentat marți la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru a fi audiat în dosarul în care este anchetată Elena Udrea sub control judiciar pe cauțiune. Vasile Blaga a afirmat marți, la ieșirea de la DNA, că a declarat în fața procurorilor foarte clar că nu are cunoștință despre nicio sponsorizare de 3 milioane de euro sau dolari din partea lui Bogdan Buzăianu.
Update 16:00. "Am fost citat în calitate de martor în dosarul pe care deja îl știți. Am declarat foarte clar că nu am cunoștință despre nicio sponsorizare de 3 milioane de euro sau dolari din partea domnului Buzăianu și că lucrurile acestea nu s-au discutat niciodată în partid, cel puțin în prezența mea", a spus Blaga.
Referitor la întrebarea adresată de jurnaliști la intrare în DNA privind posibilitatea ca Ana Maria Topoliceanu, fosta șefă a CNI, să fi adus bani la PDL, Blaga a precizat că nu există nicio declarație a ei în acest sens. "Poate doamna Udrea. Nu există declarație a doamnei Topoliceanu că aș fi fost într-o cameră în care să fi fost adusă o geantă cu nu știu ce, nici măcar cu bani", a precizat liderul PNL.
Cât privește faptul că numele său a fost invocat în legătură cu finanțarea ilegală pentru partide de către Gabriel Sandu, Dorin Cocoș, Darius Vâlcoc, Blaga a spus că a răspuns de fiecare dată că nu are nicio implicare. "Nu am nicio legătură de niciun fel cu afaceri ilegale sau sponsorizări ilegale de acest gen", a subliniat Blaga.
Potrivit unor surse judiciare, Vasile Blaga a fost citat în calitate de martor. Procurorii DNA au dispus vineri măsura controlului judiciar pe cauțiune în cazul Elenei Udrea în dosarul în care Parlamentul a încuviințat începerea urmăririi penale și reținerea acesteia, nu însă și arestarea preventivă, fiind stabilită suma de cinci milioane lei, scrie Agerpres.
În acest dosar, procurorii o acuză pe Elena Udrea de luare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția ori încheierea de tranzacții financiare utilizând informațiile în virtutea funcției, spălare de bani în formă continuată, fals în declarații de avere în formă continuată (cu referire la declarațiile de avere din perioada 2009 — 2012).
Citeşte şi: ELENA UDREA: Dacă DNA nu răspunde solicitării să depun cauţiune pe bunurile sechestrate, voi cere audienţă la Kovesi
Elena Udrea este acuzată că, în 2010, în calitate de ministru și de persoană cu funcție de conducere în partid, având influență asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.
"Pentru a-și exercita influența (...), la începutul anului 2012, a primit de la același om de afaceri, prin intermediar, suma de 3.800.000 USD și o creanță de 900.000 de euro pe care una dintre firmele controlate de acesta o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate cu activitate în mass-media", susțin anchetatorii.
Procurorii mai spun că Elena Udrea s-ar fi folosit de influența pe care o avea ca ministru pentru a cumpăra prin interpuși, sub prețul pieței, o vilă pe litoral, pe care ar fi renovat-o cu bani de la compania care avea contract cu ministerul.