Veștile bune pe care presa din România le ignoră

| 17 apr, 2013

Potrivit analiștilor BNP Paribas, profilul de credit al României s-a îmbunătățit, iar acest lucru ar trebui recunoscut și de agențiile de rating.

Presa românească ne-a obișnuit, din nefericire, ca în ultimii ani să prezinte doar știri negative, adeseori ignorând veștile pozitive pe care țara noastră le primește.

Una din aceste vești vine chiar din partea FMI, care recent a emis un document în care estimează creșterea economică a României în 2013 la 1,6% din PIB, urmând ca în 2014 această să fie de 2%. O viziune pozitivă asupra economiei românești are și cea mai mare bancă elvețiană, UBS, care anticipează o creștere a PIB de 2,8%. De asemenea, și americanii de la JP Morgan și-au îmbunătățit prognoza de creștere economică pentru România, de la 1,5% la 1,9%, pentru acest an.

O altă veste bună venită din afară țării, din partea unor instituții financiare respectabile, este recomandarea făcută de analiștii BNP Paribas si Societe Generale pentru investitori, în care încurajează cumpărarea de obligațiuni guvernamentale românești cu scadență în 2020. Potrivit analiștilor BNP Paribas, profilul de credit al României s-a îmbunătățit, iar acest lucru ar trebui recunoscut și de agențiile de rating. De asemenea, Societe Generale afirmă că are „motive serioase” să recomande înlocuirea obligațiunilor guvernamentale ungare cu cele românești.

Tot la capitolul instituții străine care anunță vești bune pentru România intră si Eurostat, care poziționează țara noastră pe primul loc în Uniunea Europeană la creșterea lucrărilor în construcții în februarie, comparativ cu luna ianuarie a.c., în condițiile în care media europeană este de -0,4%, iar media zonei euro este de 0,8%. Conform Eurostat, România a înregistrat o creștere de 5%.

O altă veste bună, pe care nici măcar președintele Traian Băsescu nu a putut să o ignore, este faptul că după primele două luni ale anului 2013, pentru prima dată în istoria post-decembristă, România are un sold al comerțului exterior pozitiv, fiind inregistrată o creștere de 8% a exporturilor și de doar 1% a importurilor.

De asemenea, producția industrială a avut o creștere de 6,4% în primele luni ale lui 2013, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2012, iar creșterea economică pentru anul 2012 a fost revizuită de INS la 0,7%, față de 0,3% cât a fost prognozată inițial. Într-adevăr, nu avem o creștere economică foarte mare, dar este mai mare față de restul statelor din regiune, și mult mai mare față de statele din zona euro.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ