Venezuela, ruinată din cauza benzinei ieftine
Un rezervor de 40 de litri cu benzină costă mai puţin de un dolar în Venezuela. Si asta în condiţiile în care trebuie să importe o treime din consumul de benzină al ţării, lucru care îi ruinează finanţele.
Chiar dacă este un producător şi exportator mondial de petrol, Venezuela are mari probleme cu finanţele din cauza preţului mult prea mic cu care este vândută bezina.
După ultimele două devalorizări ale monedei, la cursul de 4,30 şi apoi de 6,30 de bolivari pentru un dolar, decretate anul acesta de guvernul lui Nicolas Maduro, preţul benzinei a scăzut şi mai mult: un litru de benzină super 95 a ajuns să coste de la 0,022 dolari la 0,015 de dolari, raportat la rata de schimb oficială, informează Agerpress.
Preţul benzinei nu a fost niciodată legat de factori fiscali sau de politicile electorale. De 17 ani încoace preţul la benzină a rămas îngheţat. De un an însă Venezuela importă benzină şi motorină din SUA, în cantitate de 100.000 de barili pe zi, ceea ce reprezintă 30% din consumul său. Iar subvenţiile pentru import reprezintă cheltuieli de 1,7 miliarde de dolari pe an.
Potrivit ministrului energiei şi preşedinte al companiei Petróleos de Venezuela (PDVSA), Rafael Ramírez - considerat de revista Forbes al cincilea om cel mai bogat din regiune şi care se opune unei eventuale creşteri a preţurilor - această temă nu este legată de nevoile fiscale, ci "de modul în care ne risipim resursele noastre naturale. Este nefiresc şi aceasta este discuţia care ar trebui angajată în ţara noastră, nu are sens să ne risipim resursele în acest fel".
Autorităţile petroliere ştiu că există o discrepanţă, în asemenea măsură încât în ultimele 16 luni PDVSA a renunţat să mai ceară bani de la staţiile de benzină pentru combustibilul vândut, având în vedere că valoarea produsului vândut este mai mică decât marja de câştig a pompelor. Acest lucru a fost recunoscut de ministrul Rafael Ramírez, care a declarat săptămâna trecută că pur şi simplu "costurile nu se acoperă, ceea ce este nu are sens".
Preţul derizoriu al benzinei la nivel intern, menţinut cu ajutorul subvenţiilor, a dus la o creştere cu 20% a consumului, ajungând la 750.000 de barili pe zi. Guvernul nu a avut o politică petrolieră rentabilă şi nu a dat dovadă de eficienţă în industria şi în independenţa sa financiară, au conchis analiştii.