Aproape toţi banii din veniturile bugetare sunt daţi de statul român pe pensii şi salariile din sectorul public
Aproape toate veniturile fiscale şi contribuţiile sociale la buget sunt folosite de statul român pentru a plăti salariile din sectorul public şi pensii, diferenţa între cele două fiind despărţită de doar de câteva puncte procentuale, potrivit unei analize BCR.
Cheltuielile rigide reprezentate de salariile din sectorul public la care se adaugă pensiile, raportate la încasări bugetare dependente de poziția cicliclă(venituri fiscale +contribuții sociale) au atins 96,3% în primele șapte luni din 2020 față de 81% la finalul anului 2019.
”Veniturile colectate la bugetul de stat au fost puternic afectate pe perioada stării de carantină, primele 5 luni ale acestui an accentuând vizibil acest trend de deteriorare a poziţiei bugetare”, precizează reprezentanții BCR în raportul ce vizează primele şapte luni ale anului.
Situația poate fi considerată îngrijorătoare, deoarece urmează o majorare a pensiilor cu 14% din luna septembrie și creșterea alocațiilor. În ceea ce privește deficitul bugetar, ce reprezintă diferența dintre venituri și cheltuieli, acesta a ajuns la aproximativ 50 de miliarde de lei după primele șapte luni ale anului, respectiv 4,7% din Produsul Internt Brut, notează Wall-Street.ro.
”Profilul execuţiei bugetare în termeni cumulaţi de la începutul anului până în prezent arată un deficit mai mare faţă de criza precedentă din 2009. Deficitul bugetar a atins un nivel nesustenabil iar corectarea sa depinde de capacitatea economiei de a se redresa şi de promptitudinea şi eficienţa cu care viitoarele decizii privind finanţele publice se vor concretiza”, explică reprezentanții BCR în raport.