Vergil Chiţac anunţă investiţii de încă 50 de milioane de euro, fonduri europene, în termoficarea Constanţei

| 30 mai, 19:48

Primarul Vergil Chiţac a anunţat încă o investiţie de 50 de milioane de euro, fonduri europene în termoficarea Constanţei şi a adăugat că investiţia totală ajunge la 450 de milioane de euro, inclusiv cu un CET nou.

 

Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a semnat împreună cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, un contract în valoare de 50 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru continuarea lucrărilor la reabilitarea reţelei de termoficare a oraşului.
Reprezentanţii Primăriei Constanţa au afirmat că după finalizarea primelor etape ale lucrărilor la reţea a scăzut deja preţul gigacaloriei.
Primarul Chiţac spune că fondurile europene erau indispensabile acestui proiect macro, de reabilitare reţea termie şi CET nou, în valoare de 450 de milioane de euro.
„Una din urgenţele mandatului meu a fost termoficarea Constanţei. Nu s-a intervenit pe reţea, în sensul modernizării, din anii 70. Am fost nevoiţi să modernizăm toate componentele sistemului care deserveşte spitale, şcoli, instituţii publice şi consumatori casnici”, a punctat în timpul conferinţei de presă primarul Vergil Chiţac.
El a adăugat că din bugetul local nu ar fi putut fi realizată această investiţie.
„Să nu vă imaginaţi că am fi avut 450 de milioane de euro din bugetul local să facem această investiţie. Fondurile europene au fost de mare ajutor. De aceea când aud astăzi de suveranişti care pun la îndoială locul nostru în Uniunea Europeană, toată lumea trebuie să înţeleagă că fără banii europeni oraşele noastre nu se puteau moderniza”, a continuat Vergil Chiţac.
Cele 50 de milioane de euro vor fi folosite pentru a reabilita 70,23 kilometri de reţea termoficare pentru 37 de puncte termice, dar şi pentru achiziţia şi montarea a 1.244 contoare inteligente destinate măsurării energiei termice.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că prin apelul de proiecte lansat la 1 februarie 2024, destinat lucrărilor la sistemele centralizate de încălzire a oraşelor, se accesează un buget total de 590 de milioane de euro.
„Am reuşit să accesăm aceşti bani nerambursabili, peste jumătate de miliard de euro pe regula primul venit primul servit. Deci autorităţile locale care s-au mişcat rapid, au avut dinamism au putut să acceseze aceste fonduri exact în ordinea în care au depus aplicaţiile”, a subliniat ministrul Energiei care a felicitat autorităţile publice care au obţinut finanţări pe acest program.
Ministrul a menţionat că municipiul Bucureşti nu se află pe lista administraţiilor care ar fi depus proiecte pentru finanţarea lucrărilor la reţeaua de termoficare. Alte exemple de administraţii care au obţinut finanţare prin apelul curent de proiecte sunt Cluj, Constanţa, Suceava şi Craiova. Contractele semnate au ajuns la 190 de milioane de euro din totalul de 590.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ