Veste bună de la ministrul Justiţiei: România va avea pentru al doilea an consecutiv un raport de ţară POZITIV
Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat vineri ca Romania va avea, pentru al doilea an consecutiv, un raport de tara pozitiv din partea Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).
'Evaluarea noastra, in baza dialogului cu oficiali din cadrul Comisiei, cu oficiali din cadrul statelor membre, arata ca vom avea, pentru al doilea an consecutiv, un raport de tara pozitiv. In fond, raportul de tara nu face decat sa reflecte starea de fapt existenta in Romania: un sistem judiciar independent, institutii de aplicare a legii eficiente si determinate sa combata coruptia, un angajament ferm al executivului de a sustine financiar sistemul de justitie prin investitii in instanta si parchete. Romania putem spune ca este astazi un exemplu de bune practici in domeniul justitiei - si m-as referi la eficienta combaterii coruptiei, dar as lua procesul de implementare a trei noi coduri in numai un an de zile, practic un proces unic la nivelul Uniunii Europene', a sustinut vineri la postul public de radio ministrul Cazanciuc, citat de Agerpres.
El a precizat ca luni si marti va avea la Bruxelles intalniri cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene si comisarul pentru justitie, pentru a discuta printre altele si despre viitorul raport de tara.
Intrebat despre posibilitatea unui acord politic pentru a nu mai fi blocate anchetele penale in Parlament prin refuzul ridicarii imunitatii unor demnitari acuzati de coruptie, ministrul a mentionat faptul ca a sustinut anul trecut ideea unui cod de conduita politic cu privire la justitie.
'Din pacate, vrajba din societate de pana anul trecut nu a facut posibil un asemenea proiect. Am avut in aceste zile insa discutii cu reprezentanti ai Comisiei Juridice din Camera Deputatilor si Senat si cred ca la inceputul sesiunii parlamentare viitoare lucrurile se vor schimba fundamental', a afirmat Cazanciuc.
In legatura cu reglementarea procesului de retinere a datelor, in contextul amenintarilor teroriste, Cazanciuc a sustinut ca societatea are de facut fata unor provocari care pun, uneori, autoritatile in fata unor alegeri extrem de dificile.
'Discutam, pe de-o parte, de drepturi fundamentale ale omului, drepturi pentru care ne-am luptat si pe care suntem datori sa le aparam, si amenintari teroriste foarte serioase din partea unor structuri bine organizate. Evident, nicio amenintare nu poate conduce la anularea sau pierderea unor drepturi fundamentale ale cetateanului, dar nici nu putem sa asistam impasibili la o exacerbare a violentei. Din pacate, tocmai libertatile noastre democratice sunt folosite de gruparile teroriste pentru pregatirea unor atacuri, cum ati vazut cu consecinte, uneori, inimaginabile. (...) Noi suntem, inca de anul trecut, parte a unui grup cu mai multe institutii, sa incercam sa punem in acord aceste drepturi fundamentale si nevoia unor structuri eficiente de combatere a terorismului', a precizat el.
Ministrul a subliniat ca Romania are structuri eficiente de combatere a terorismului si ca, deocamdata, este 'la adapost'.
Referitor la atacurile la independenta sistemului judiciar, ministrul a spus ca e important ca nicio declaratie politica susceptibila sa aduca atingere justitiei, indiferent de functia celui care o face, nu ramane, pana la urma, nesanctionata de CSM.
'Cred ca fiecare dintre noi are, pana la urma, datoria sa inteleaga, intr-o tara democratica, ca verdictele in procese le dau doar judecatorii. Daca acel verdict ne convine sau nu, pana la urma e o problema care tine de spatiul nostru privat, de discutii cu familia, cu prietenii, in niciun caz de discutii politice, de declaratii sau comentarii televizate', a explicat Cazanciuc.