Veşti proaste pentru hoţii de lemne - Noul Cod Silvic adoptat de Senat
Despre jaful din pădurile României nu trebuie să deschizi televizorul sau să citeşti presa, se vede cu ochiul liber când mergi prin ţară. Munţi întregi dezbrăcaţi sau păduri rase transformate în cartiere rezidenţiale sau zone industriale.
În ultimii 20 de ani s-au tăiat ilegal sute de mii de hectare de pădure, astăzi suprafaţa fondului forestier din ţara noastră ajungând la 6,6 milioane de hectare. La nivel european România ocupă locul 13, cu o suprafaţă împădurită de aproximativ 27%, cu cinci procente însă sub media continentală.
Conform ultimul raport al Institutului Naţional de Statistică referitor la zonele forestiere existente, în 2012 s-a înregistrat un uşor progres comparativ cu anii precedenţi. Mai exact, s-au realizat lucrări de regenerare a pădurilor pe o suprafaţă de 25.727 hectare, cu câteva procente mai mult faţă de anul 2011. Datele despre păduri românești furnizate de Eurostat ilustrează un tablou sumbru - statul a înregistrat cea mai importantă pierdere de fond forestier din Europa (cifrele măsoară doar domeniile deţinute de stat, perioada 2000-2010). Din statistică reiese că România plus alte nouă ţări au ieşit pe minus la acest capitol, în timp ce state precum Bulgaria sau Spania au continuat să câştige păduri.
Cum s-a ajuns în această situaţie dezastroasă ne răspunde şi raportul de audit al Curţii de Conturi intitulat “Situaţia patrimonială a fondului forestier din România, în perioada1990-2012”. Documentul menţionează că fondul forestier aflat sub controlul statului a pierdut peste trei milioane de hectare din cauza retrocedărilor, jumătate de milion însă neîndeplinând condiţiile prevăzute de lege. Pe scurt, legislaţia administrării şi controlului pădurii nu proteja şi zonele retrocedate sau aflate în litigiu; efectul a fost unul devastator. Curtea de Conturi estimează că prejudiciul adus de defrişări, atât în ocoalele silvice de stat cât şiîn cele private, se situează la cinci miliarde de euro.
Tot la capitolul dezastre se încadrează perfect şi decizia Guvernului Emil Boc de a desfiinţa posturile de poliţie din zonele rurale, lucru care a echivalat cu o invitaţie la autoservire pentru hoţii de lemne.
Ştirile orei
Preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor (FAP), Marian Stoicescu, a declarat că va trimite o petiţie preşedintelui Camerei Deputaţilor, dar şi Comisiei pentru agricultură şi silvicultură, prin care profesioniştii din domeniu vor solicita să fie invitaţi la dezbaterea textului de modificare a Codului Silvic.
În opinia membrilor FAP, proiectul are multe prevederi care vor transforma Codul Silvic într-un instrument electoral.
Protestatarii au avut bannere pe care scria "Stopaţi campania de denigrare a personalului silvic", "Silvicutorii îşi dau viaţa pentru apărarea pădurilor", "Pentru a evita corupţia, scoateţi sectorul silvic din spectrul politic" şi "Noul Cod Silvic aserveşte personalul silvic politicului".
Marian Stoicescu a mai spus că există o nemulţumire generală în rândul angajaţilor din domeniul silvic, deoarece prin acest proiect se pregăteşte de fapt politizarea tuturor structurilor, prin prevederea ca personalul să fie autorizat, deşi nu este vorba de meserii liberale, şi să poate fi suspendat de anumite instituţii sau comisii ale autorităţii publice centrale care răspund de silvicultură.
eu zic asa:daca a votat-o si UDMR-ul este o lege buna..
pentru ei(a se vedea muntii "plesuvi" din zona respectiva)
pentru noi,ar putea fi niste probleme...