VETERANII de război cer repunerea tricolorului românesc pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe
Veteranii de război, cadrele militare în rezervă şi retragere precum şi reprezentanţi ai societăţii civile româneşti din judeţul Covasna cer repunerea tricolorului românesc pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe, potrivit Agerpres.
Asociaţia Judeţeană a Veteranilor de Război, Asociaţia Judeţeană a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor 'Regina Maria' şi Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş au adresat joi o scrisoare comună primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, în care menţionează că acest drapel are o semnificaţie istorică aparte, simbolizând eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe de sub ocupaţia fascisto-horthystă, şi solicită rearborarea acestuia odată cu încheierea lucrărilor de reabilitare a clădirii Primăriei.
'Acest steag are o semnificaţie aparte fiind înălţat în locul în care, în urmă cu peste şapte decenii, ostaşii Armatei Române au arborat tricolorul ca semn al eliberării oraşului Sfântu Gheorghe, primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţia fascisto-horthystă, iar drapelul de pe cupola Primăriei reprezintă un simbol sfânt al demnităţii naţionale şi al sacrificiului suprem al ostaşilor români care au luptat pentru libertate şi pentru reîntregirea ţării', se arată în scrisoarea transmisă primarului Antal Arpad.
Semnatarii scrisorii, col (r) Nicolae Moldovan, col (r) Ioachim Grigorescu, lt. col. (r), Constantin Gheorghincă şi prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop, menţionează că prin grija Garnizoanei Militare din Sfântu Gheorghe, steagul tricolor 'a vegheat simbolic timp de peste două decenii pentru ca jertfa ostaşilor români să nu fie uitată', cu excepţia ultimului an, când clădirea Primăriei s-a aflat în reparaţii în cadrul unui proiect de reabilitare a centrului oraşului.
'Am constatat cu surprindere că, în urma lucrărilor de reabilitare efectuate, turnul pe care a fost înălţat drapelul naţional a căpătat o nouă configuraţie care nu mai permite reamplasarea steagului tricolor la locul său, fapt care aduce grave prejudicii morale, în plan simbolic, Armatei Române şi lezează memoria ostaşilor români care au luptat pentru eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe şi a Transilvaniei de Nord-Est de sub ocupaţia străină (...) Vă rugăm, domnule primar, să asiguraţi condiţiile necesare repunerii steagului tricolor pe cupola Primăriei, acolo unde îi este locul, chiar dacă îl veţi arbora şi la intrarea în incinta instituţiei, potrivit normelor legale în vigoare. Veteranii de război, cadrele militare în rezervă şi retragere, conducerile asociaţiilor 'Cultul Eroilor' şi a unor importante segmente ale societăţii civile din întreaga ţară, sunt convinşi că modificările de construcţie nu au fost făcute intenţionat, ca gest care să aducă atingere demnităţii şi onoarei ostaşilor Armatei Române', afirmă liderii organizaţiilor menţionate.
În cursul dimineţii de joi, aceştia au transmis şi ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, o scrisoare prin îi aduc la cunoştinţă doleanţele şi îi solicită sprjinul pentru rearborarea drapelului.
Tricolorul românesc a fost reînălţat pe turla Primăriei pe data de 8 septembrie 1994, la 50 de ani de la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe de sub ocupaţie străină, în cadrul ceremoniei, desfăşurate în prezenţa Ministrului Apărării Naţionale, generalul Nicolae Spiroiu, fiind dezvelită şi o placă de marmură comemorativă.
În anul 2009, Forumul Civic al Românilor a propus ca steagul tricolor de pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe să capete statut de monument istoric, în semn de recunoştinţă faţă de jertfele ostaşilor români care au luptat pentru eliberarea Ardealului de Nord. 'Drapelul de pe cupola Primăriei reprezintă un simbol sfânt al demnităţii naţionale şi al sacrificiului suprem al ostaşilor români care au luptat pentru reîntregirea ţării (...) Să nu uităm că în luptele de la Sfântu Gheorghe s-a jertfit şi un general al Armatei Române, Grigore Bălan, iar noi vrem ca acest steag să devină monument istoric şi să dăinuiască în acel loc cât o fi neamul românesc', declara preşedintele de atunci al Forumului Civic, avocatul Ioan Solomon.