Viața și grandioasa invenție a lui Peter Lunati. Totul despre părintele elevatoarelor
Când ne gândim la mari invenții din domeniul mecanicii și electronicii, numele lui Peter Lunati, inventatorul elevatoarelor auto, nu face parte nici măcar din primele o sută de exemple dacă am sta să trecem pe hârtie toate ideile care ne vin în minte. Dar cu toate acestea, Peter Lunati a creat un lucru extraordinar pentru care numele său merită să rămână pentru totdeauna în istoria omenirii.
Se spune că există o mulțime de lucruri mai puternice decât noi, dar nimic nu se compară cu puterea unei idei bune. Un om cu o idee care revoluționează mersul lucrurilor într-un domeniu are toate șansele să creeze o întreagă industrie. Pe scurt, cam asta este ceea ce a făcut Peter Lunati când a inventat ceva atât de util ca primele elevatoare auto , iar pe larg, despre viața lui, vom povesti în rândurile ce urmează.
Cine a fost Peter Lunati și cu ce se ocupa când a inventat elevatorul?
Peter Lunati s-a născut în ziua de 16 iulie 1890 în Tennessee, Statele Unite ale Americii și de la o vârstă foarte fragedă a început să lucreze ca mecanic auto. În ceea ce privește cariera sa, se poate spune că și-a dedicat întreaga viață mașinilor, dar au fost și momente în care datoria față de țară l-a obligat să-și pună pe pauză evoluția ascendentă ca mecanic. În timpul primului război mondial de exemplu, cu toate că s-a născut departe de câmpurile de luptă ale celor mai încrâncenate bătălii, Peter Lunati acorda suport moral soldaților care luptau în Franța, implicându-se astfel atât în campaniile de la St. Mihiel, cât și în Ofensiva Meuse-Argonne, cunoscută în vremurile acelea ca cea mai mare bătălie din istoria Americii.
Când primul război mondial a luat sfârșit, Peter Lunati s-a întors în Memphis, Tennessee și nu a mai continuat să lucreze pentru alții, ci și-a deschis propriul garaj. Astfel, lucrând pentru sine, la scurt timp după începerea afacerii și-a dat seama cât de incomode erau metodele folosite de mecanici pentru depanarea mașinii și a început să-și dorească ceva mai bun.
Până să inventeze Peter Lunati primul elevator auto din lume, mecanicii de autoturisme își săpau în podeaua atelierelor lor o groapă suficient de încăpătoare încât să poată intra un om, iar deasupra ei parcau mașina ca să o poată verifica sau depana. Această procedură, pe lângă faptul că stârnea un sentiment ciudat pentru cei mai mulți din cei care o foloseau, nu era nici pe departe atât de sigură ca elevatoarele din ziua de azi, sau cele pe care a început să le construiască Peter Lunati începând cu anul 1925.
Din ce s-a inspirat Peter Lunati pentru crearea primului elevator autor din lume?
Ar fi greșit să spunem că Peter Lunati își pierdea nopțile în încercarea de a găsi o metodă de a ridica de la sol obiecte atât de grele precum automobilele. Mai mult, probabil că nici nu s-a gândit vreodată la ideea de a le ridica în loc să coboare sub ele până într-o zi când a mers la frizer și a rămas uimit de ușurința cu care cel care îl tundea îi aducea corpul la înălțimea și unghiul dorit apăsând doar pe o pedală ce acționa scaunul pe care își așeza clienții.
Impresionat de modul de lucru al frizerului său, Peter Lunati s-a gândit cum ar fi dacă ar construi un sistem asemănător pentru autoturisme și de aici și până la instalarea primului elevator auto rotativ în atelierul său, Liversiege Service Station, nu a mai fost decât o chestiune de timp. Cu ajutorul noii sale jucării, Peter Lunati putea să ridice autoturismele pe care le depana de la nivelul pământului și până la o înălțime optimă pentru lucrul din picioare, rotindu-le la un unghi de 360 de grade.
Invenția lui Peter Lunati s-a bucurat de un succes răsunător și astfel, mecanicul american a construit mai departe, de-a lungul vieții, sute de mii de alte exemplare pentru clienții săi cu afaceri auto, din ce în ce mai numeroși. Iar tehnica în domeniul elevatoarelor nu s-a schimbat foarte mult nici până în ziua de azi. Elevatoare rotative încă se mai folosesc, mai ales în America, alături de o serie de alte modele care au evoluat de la aceeași idee și pe care le poți găsi și tu pe website-ul eqp.ro .